Human Rights Watch: ''Japan moet stoppen met het dwingen van transgenders om zich te laten steriliseren’’

Human Rights Watch, Japan, transgender, trans, lgbt, lhbt, mensenrechten, holebi, queer, Azië,
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
De GID wet (Gender Identity Disorder Special Cases Act) in Japan stelt dat transgenders eerst gediagnosticeerd moeten worden met een ‘gender identiteitsstoornis’ door twee ‘gerespecteerde medische professionals’ voordat ze een geslachtsoperatie mogen ondergaan. Daarnaast wordt er een minimumleeftijd van 20 jaar vereist, moeten ze ongetrouwd zijn en mogen ze geen minderjarige kinderen hebben. Boven alles legt deze wet hen op geen functionerende genitalia te bezitten.

De wetgeving is gebaseerd op een gedateerde opvatting waarin genderidentiteit als een zogenoemde ‘’aandoening’’ wordt behandeld. De medische procedures zijn langdurig, duur, ingrijpend, gevaarlijk en onomkeerbaar volgens het HRW rapport. Tevens staat de behandeling in contrast met internationale wetgevingen die mensenrechten waarborgen en de beste medische praktijken.



HRW sprak met 48 transgenders, evenals met advocaten, zorgverleners en academici uit 14 prefecturen in Japan. Met dit onderzoek hoopt de organisatie een beeld te schetsen van hoe de GID wet de mensenrechten van transgenders schendt. Een respondent zei het volgende over de vereiste sterilisatie: ''ik wil de operatie niet, om eerlijk te wezen. Ik voel me onder druk gezet om me te laten opereren- zo vreselijk.’’

 

Bron: Human Rights Watch
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen