Een ruime meerderheid van het Huis stemde voor de wettelijke legalisering van het homohuwelijk, waaronder 47 Republikeinen. Daarmee is de wet nog niet van kracht; de Senaat is nu aan zet. Daar zijn de verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten gelijk. Vicepresident Kamala Harris zou dan de doorslaggevende stem geven, mits er tot stemming wordt overgegaan. Om over de wet te kunnen stemmen zijn 60 van de 100 senatoren nodig.
Vanwege die verhoudingen is het wettelijk gelegaliseerde homohuwelijk er nog lang niet. Het is niet duidelijk wat de Republikeinse senatoren van de wet vinden. Steeds meer Republikeinse staten voeren anti LGBT+-wetgeving in. In Texas gaan er zelfs stemmen op om het homohuwelijk aan te vechten bij het Hooggerechtshof.
Dat Hof is nu voor het overgrote deel conservatief, waardoor eerder al het recht op abortus werd teruggedraaid. Aangezien het homohuwelijk op zo'n zelfde manier geregeld is, wordt door LGBT+'ers gevreesd dat het homohuwelijk net zo'n lot ondergaat. Met een landelijke wet die het homohuwelijk legaliseert wordt het Hof gepasseerd.
