Huis van Afgevaardigden VS stemt voor wettelijk homohuwelijk

Het recht om te trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht wordt, als het aan het Huis van Afgevaardigden ligt, via wet legaal in de VS. Nu is dat recht verkregen via een gerechtelijke uitspraak, maar sinds het terugdraaien van het abortusrecht wordt gevreesd dat zulke rechten ook op het hakblok liggen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Een ruime meerderheid van het Huis stemde voor de wettelijke legalisering van het homohuwelijk, waaronder 47 Republikeinen. Daarmee is de wet nog niet van kracht; de Senaat is nu aan zet. Daar zijn de verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten gelijk. Vicepresident Kamala Harris zou dan de doorslaggevende stem geven, mits er tot stemming wordt overgegaan. Om over de wet te kunnen stemmen zijn 60 van de 100 senatoren nodig.

Vanwege die verhoudingen is het wettelijk gelegaliseerde homohuwelijk er nog lang niet. Het is niet duidelijk wat de Republikeinse senatoren van de wet vinden. Steeds meer Republikeinse staten voeren anti LGBT+-wetgeving in. In Texas gaan er zelfs stemmen op om het homohuwelijk aan te vechten bij het Hooggerechtshof.

Dat Hof is nu voor het overgrote deel conservatief, waardoor eerder al het recht op abortus werd teruggedraaid. Aangezien het homohuwelijk op zo'n zelfde manier geregeld is, wordt door LGBT+'ers gevreesd dat het homohuwelijk net zo'n lot ondergaat. Met een landelijke wet die het homohuwelijk legaliseert wordt het Hof gepasseerd. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen