Hooggerechtshof Namibië maakt einde aan koloniaal verbod op homoseksualiteit

Het Hooggerechtshof van Namibië heeft een streep gezet door het verbod op homoseksualiteit. Die wet stamde nog uit de koloniale tijd, toen Namibië als onderdeel van Zuid-Afrika onder Brits gezag viel.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De uitspraak is het gevolg van een zaak aangespannen door de Namibische LGBT+-rechtenactivist Friedel Dausab, met hulp van de Britse ngo Human Dignity Trust. Zij claimden dat het verbod op homoseksualiteit ingaat tegen de grondrechten. Het Hooggerechtshof in hoofdstad Windhoek gaat in die eis mee en beschouwt het verbod op homoseksualiteit in het land als ongrondwettig. 

Een verheugde Dauseb zegt tegen persbureau AFP: "Door dit besluit voel ik me niet langer een crimineel die in eigen land op de vlucht is, simpelweg vanwege wie ik ben."

Ook mensenrechtenorganisaties juichen de uitspraak toe. Toch worden er kanttekeningen geplaatst. Het Namibische Hooggerechtshof erkende in 2023 huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht die in het buitenland gesloten zijn. Na die uitspraak kregen LGBT+'ers in het land te maken met een toename van discriminatie, meldt Amnesty International. Het Namibische parlement nam na de uitspraak in 2023 direct een wet aan om het huwelijk te definiëren als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Amnesty is na de huidige uitspraak opnieuw bang voor een verheviging van anti-LGBT+-retoriek. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen