Hooggeplaatst Turks politicus verandert in enkele dagen van gedachte: van steun aan LGBT+ naar “pervers”

De vicevoorzitter van de regerende Turkse AK-partij heeft een enorme ideologische draai gemaakt in slechts een aantal dagen. Mehmet Özhaseki sprak zich begin vorige week nog uit vóór de LGBT+-gemeenschap, maar vrijdag kwam hij daarop terug en gebruikte hij het woord “pervers”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat de AK-partij van president Recep Tayyip Erdoğan geen hoge pet op heeft van LGBT+-rechten is de afgelopen jaren meer dan duidelijk geworden. Pride-evenementen worden verboden, activisten worden vervolgd en het kleuren van regenbogen werd door het Ministerie van Onderwijs bekritiseerd.

In dat licht had vicevoorzitter Mehmet Özhaseki moeten weten dat zijn uitspraken op de nationale televisie over de LGBT+-gemeenschap niet warm onthaald zouden worden. Toch zei hij op 16 november dat LGBT+-personen “door God” zijn geschapen en zodoende gerespecteerd moeten worden. Hij ging zelfs zover door te suggereren dat LGBT+’ers “met een reden” zijn geschapen. “Er zit wijsheid achter elke creatie,” aldus Özhaseki.

Die inzichten kunnen in de AK-partij niet op applaus rekenen. Na kritiek gebruikte de vicevoorzitter afgelopen vrijdag een geheel andere toon. Volgens Özhaseki worden zijn woorden uit de context gehaald en verkeerd geïnterpreteerd. Op Twitter licht hij zijn tv-uitspraken toe: “Het is nooit mogelijk om perverse personen goed te keuren die de [traditionele familie] onderuithalen." Dat LGBT+-personen door God gecreëerd zijn hoeft nog niet te betekenen dat dingen die tegen de tradities ingaan goedgekeurd moeten worden, aldus Özhaseki.

De meest recente uitspraken van de vicevoorzitter zijn daarmee in lijn met die van partijgenoten. De Minister van Buitenlandse Zaken Süleyman Soylu verwees eerder ook naar de LGBT+-gemeenschap met het woord "pervers". Ook Erdoğan zelf heeft zich meermaals negatief uitgelaten over LGBT+'ers.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen