Hongarije: verbod op bloeddonaties door homo’s opgeheven

Naar aanleiding van de coronacrisis worden in steeds meer landen de regels omtrent bloeddonaties door homo- en biseksuele mannen versoepeld of volledig geschrapt. Het verbod hierop is tevens opgeheven in Hongarije. Deze opheffing komt voor velen echter als een verrassing wegens de toenemende anti-LGBT+ retoriek vanuit de Hongaarse overheid.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt Gay Star News. De Hungarian National Blood Transfusion Service zei in een statement ervoor te hebben gekozen om de ‘discriminatie’ te schrappen binnen hun beleid. Nu zijn zowel homoseksuele als biseksuele mannen toegestaan bloed te doneren (mits hun seksuele gedrag niet als riskant wordt beschouwd).   

Het is echter niet duidelijk of de wijziging gerelateerd is aan de coronacrisis (die in andere landen als drijfveer heeft gespeeld om de regels aan te passen). Het nieuwe beleid kwam aan het licht nadat de organisatie deze in april publiceerde. In hun statement antidateerde de National Blood Transfusion Service het beleid op 1 januari 2020 en zei o.a. ’’Alle discriminatie op basis van het geslacht van de deelnemers bij de beoordeling van seksuele relaties die riskant zijn voor overdracht, wordt geëlimineerd.’’

Het nieuws wordt als een onverwachte stap beschouwd. Recentelijk ontving het land relatief veel media-aandacht omtrent een nieuwe wetgeving die transgender personen wettelijk zou weerhouden om hun geslachtsaanduiding in identificatiedocumenten te wijzigen. Sindsdien oefenen de VN en Europese politici druk uit op de Hongaarse overheid om deze wetgeving van tafel te vegen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen