Homoseksuele student wint 10.000 dollar na ontsnapping uit Kenia

news, nieuws, gay, lhbt, lgbt, gay, Kenya, conversion camp, homosexual, homo, homoseksueel, Kenia
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Madah Olad vertelt openhartig over zijn beproeving in de studentenkrant The Ithacan. In de zomer van 2017 ging Olad met zijn moeder naar Kenia, in de veronderstelling dat dit een 'vakantie' zou worden. Zijn moeder, volgens Olad, komt van een extreem conservatieve Islamitische achtergrond. Eenmaal gearriveerd in Kenya bekende zijn moeder dat dit geen vakantie bleek te zijn. Echter had zijn moeder de student uit New York meegenomen om hem naar een kamp sturen waar hij van zijn homoseksualiteit 'bekeerd' zou worden. Aanvankelijk koos Olad ervoor zijn seksualiteit te verbergen van zijn familie. Hij was geschokt om te ontdekken dat zijn familieleden achter zijn seksualiteit waren gekomen. Zijn moeder verzocht Olad school te verlaten zodat hij onder de controle van een groep sjeiks geplaatst kon worden. Deze sjeiks zouden zogenaamd zowel zijn religieuze overtuigingen hervormen als zijn seksualiteit heroriënteren.   
 
Olad vertelt dat de sjeiks diezelfde avond bij zijn hotel waren, waar hij kort met hen sprak. De sjeiks zouden de homoseksuele student verteld hebben dat zijn geaardheid en atheïstische overtuigingen tegen zijn Islamitische opvoeding en Afrikaanse achtergrond gaan. Volgens Olad zijn de 'bekeringskampen' in Kenia en Somalië plekken waar de gevangenen blootgesteld worden aan onder andere extreem fysiek geweld en voedseldeprivatie. Mensen die weigeren mee te werken, onvoldoende voortgang maken, of proberen te opstappen zouden mogelijk vermoord kunnen worden.
 
Olad vertelde zijn moeder een korte wandeling te gaan maken die avond. Hij belde vrijwel onmiddellijk een groep genaamd de Ex-Muslims of North America. Deze groep hielp de jongen Kenia te ontvluchten en veilig terug te keren naar New York. Sindsdien heeft Olad geen contact meer met zijn familie, echter hoopt hij wel op een verzoening in de toekomst. Als reactie op zijn verhaal, heeft de Colin Higgins Foundation onlangs hun Youth Courage prijs uitgereikt aan Madah Olad. Met deze prijs ontvangt Olad een beurs van 10.000 dollar. De prijs is bedoeld voor inspirerende personen uit de LHBT+ gemeenschap die tegenslagen hebben ervaren wegens hun identiteit.
 
Bron: LGBTQ Nation & Pink News
Beeld: The Ithacan
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen