Homoseksuele ‘stalbrandboer’ moet langer in de cel blijven

De homoseksuele boer Gert S. blijft langer vastzitten in afwachting van het vervolg van zijn rechtszaak. Hij wordt verdacht van drie brandstichtingen. Zelf ontkent S. met klem enige betrokkenheid. Hij beweerde eerder dat de branden zouden kunnen zijn aangestoken vanwege zijn geaardheid. Opvallend was dat het Openbaar Ministerie een mentale stoornis waaraan de boer zou lijden als argument gebruikte voor de verlening van het voorarrest. Volgens de advocaat van S. is deze stoornis puur veroorzaakt door de boer zijn coming-out.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In iets meer dan een jaar tijd kreeg de boer uit Werkhoven zes keer te maken met brandstichting, waarvan de meeste rond zijn eigen woning en zijn erf. Bij de brandstichtingen gingen peperdure machines in vlammen op, kwamen zijn koeien om en liep hij zelf verwondingen op. Het OM verdenkt S. ervan zelf de branden te hebben aangestoken en wilde hem langer vasthouden.  

Volgens S. is hij onschuldig. “Ik ben geen brandstichter en geen moordenaar van mijn dieren. Het OM moet haar oogkleppen afzetten en stoppen met het bedenken van theorieën,” zei hij tijdens de zitting. Volgens zijn advocaat Tim Vis lijdt het OM aan “tunnelvisie”.

Een van de redenen waarom iemand zijn panden zou hebben aangestoken, is volgens S. zijn geaardheid. RTV Utrecht meldde dat hij bedreigd werd door de omgeving van één van zijn medewerkers. Die medewerker woonde in een huis van hem, waar ook nog ander personeel woonde, omdat hij thuis problemen had. Hij zou een scheiding overwegen. Gert S. werd naar eigen zeggen bedreigd omdat de orthodox-christelijke omgeving van de man bang was dat hij het ‘homovirus’ zou overbrengen. Het huis ging even later in vlammen op. Vandaag heeft het OM bekendgemaakt de boer ook voor deze brandstichting te willen vervolgen. Een andere brandstichting op zijn erf wordt ook nog onderzocht. S. zat al vast op basis van de verdenking van één van de zes brandstichtingen. 

 

Coming-out

De rechter ging mee in de argumentatie van het OM om S. langer vast te houden. De Rechtbank noemde het aannemelijk dat S. de brand zou kunnen hebben veroorzaakt en dat een eventuele vrijlating onrust in de maatschappij zou veroorzaken. Op de mentale staat van de verdachte ging de Rechtbank niet in, terwijl de Officier van Justitie wel een aanpassingsstoornis die S. zou hebben aanhaalde in haar betoog.

Daar was de advocaat van S. niet over te spreken. Hij noemde het “absurd” dat het Openbaar Ministerie dit als argument gebruikte om S. langer vast te houden. “Zijn coming-out heeft reuring in zijn leven gebracht, wat die aanpassingsstoornis heeft veroorzaakt. Hij wordt nu gecriminaliseerd vanwege zijn coming-out.”  

De rechtszaak tegen de boer gaat waarschijnlijk 8 januari verder. Hij moet de feestdagen dus in de cel doorbrengen. S. was al een keer eerder opgepakt naar aanleiding van de branden, maar het OM moest hem vrijlaten vanwege een gebrek aan bewijs.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen