Homohuwelijk gevierd tijdens “drukst bezochte Gay Pride ooit” in Taiwan

In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, zijn naar schatting 200.000 mensen de straat opgegaan om Pride te vieren. Dit was de eerste Pride sinds het land het homohuwelijk legaliseerde, na een uitspraak van het hooggerechtshof. Taiwan is het enige Aziatische land waar het homohuwelijk legaal is.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ook de huidige progressieve regering schaarde zich achter de deelnemers. Deze nam de wet die het homohuwelijk legaliseerde aan, nadat het hooggerechtshof het verbod op huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht als ongrondwettelijk had verklaard. Sinds mei zijn al meer dan 2100 koppels van het zelfde geslacht in het huwelijksbootje gestapt, blijkt uit cijfers van de Taiwanese overheid.

De grote mensenmassa die op het evenement afkwam, maakte het meteen de grootste Pride van Oost-Azië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef op Facebook: “We hopen dat jullie je feestkleren aan hebben, want de viering van dit jaar is extra speciaal na het aannemen van de wetgeving over het homohuwelijk! We verwachten meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld!”

De bekendste homo-activist van Taiwan, Chi Chia-wei, vertelde tegen persbureau Reuters enorm blij te zijn. “We waren altijd bezorgd en angstig, maar we hebben dit bereikt, dus we doen allemaal vol vreugde mee!” Hij aanschouwde de Pride vanaf een balkon, wapperend met een regenboogvlag. Chi kwam als eerste uit de kast op de Taiwanese tv in 1986 en spande de zaak rond het homohuwelijk aan bij het hooggerechtshof.

Toch is homoseksualiteit in Taiwan niet alom geaccepteerd. In 2018 werd tijdens een door burgers afgedwongen referendum nog tegen de aanpassing van het huwelijksrecht gestemd. Hierdoor besloot de regering het homohuwelijk met een aparte wet te regelen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen