Hoe Disney (te?) kleine stapjes zet met LGBT-vertegenwoordiging

Met de film “Onward” leek Disney begin deze maand een mijlpaal te hebben bereikt: een paarse, vrouwelijke cycloop genaamd Spectre refereerde naar haar “girlfriend”. Voor het eerst zat er in een Disney-film (Pixar) een homoseksueel personage. Een heel klein beetje zichtbaarheid van de LGBT-gemeenschap in een Disneyfilm: Spectre had geen grote rol en refereerde maar één keer aan haar vrouwelijke wederhelft. Anno 2020 heeft Disney nog steeds geen grote rol weggelegd voor een openlijk LGBT-personage.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Met Onward stak Disney een kleine teen in het water van LGBT-vertegenwoordiging. Het was stemactrice Lena Waithe zélf die met het idee kwam om haar tekst te veranderen in “vriendin”. Meteen werd de film in verschillende landen in het Midden-Oosten verboden en veranderde Rusland “vriendin” zonder gêne terug in “partner”.

Dat ene kleine woordje laat precies zien tussen wat voor vuren Disney zit. Het bedrijf opereert wereldwijd en niet elk land is even positief gesteld tegenover een andere uiting van liefde dan een heteronormatieve. Maar ook in landen waar de LGBT-emancipatie verder is klinkt er kritiek vanuit religieus-conservatieve hoek, films zouden zo niet ‘familievriendelijk’ zijn, waardoor een keuze voor een lesbisch personage meteen gepolitiseerd wordt.

Tot op heden is er geen belangrijke, dan wel hoofdrol in een Disney- of Disney Pixar-film die zich openlijk in het LGBT-spectrum bevind. Vanwege dat gebrek ontstond er sinds de release van Frozen een enorme hoop dat de hoofdrol in die film, Elsa (gebaseerd op De sneeuwkoningin van H.C. Andersen), lesbisch zou zijn: #GiveElsaAGirlfriend. Toch was die vriendin in Frozen II nergens te bekennen. Fans hopen nu, misschien tevergeefs, op een vrouwelijke vlam voor de kille Elsa in deel drie.

Toch is Disney op de achtergrond bezig met LGBT-representatie. Zo was in Finding Dory voor een paar tellen een lesbisch koppel te zien met een kinderwagen en danste Le Fou, het hulpje van Gaston in de remake van Belle en het Beest, heel even met een man. Hierdoor werd die film al verbannen uit een bioscoop in Alabama. Maar de stapjes zijn klein, en vallen nauwelijks op.

Marvel, ook onderdeel van de Walt Disney Company, heeft meer haast met LGBT-personages. Zo komt er een film met een trans personage. Ook komt in 2021 de film Thor: Love and Thunder, waar het personage Valkyrie een “LGBT-verhaallijn” zou hebben.

Maar ook Disney zegt de LGBT-gemeenschap te willen blijven steunen. Zo zijn er in hun attractieparken speciale pride-evenementen, maar ook op filmgebied wil het bedrijf meer vertegenwoordiging. Eerder deze maand zei de CEO van de Walt Disney Company, Bob Chapek, dat het bedrijf haar publiek “wil vertegenwoordigen”. Ondertussen blijft het voor LGBT’ers wachten tot er een zingend koninklijk personage komt waar de gemeenschap zich in kan herkennen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen