Historisch: Seks met mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar in India

outtv, gay, india, seks zelfde geslacht
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
De zaak tegen de 157-jaar oude wet, die nog uit de Britse koloniale tijd afstamde, werd aan een vijfkoppige rechtbank voorgelegd. De LHBT’ers in India hadden angst dat ze op elk moment door de politie lastiggevallen kunnen worden of vervolgd zouden worden. Hierop stemden vijf rechters unaniem in met het afschaffen van de wet. Dipak Misra, opperrechter, zei: “Elke seksuele relatie met wederzijdse instemming tussen twee volwassen, homo, hetero of lesbienne, kan niet worden beschouwd als ongrondwettelijk.”

De wet werd in 2009 een keer eerder geschrapt, door het regionale Hooggerechtshof. Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht was toen voor 4 jaar legaal, tot het landelijke Hooggerechtshof deze uitspraak weer terugdraaide. Het parlement zou erover moeten beslissen. Een wet genaamd 'sectie 377' verbood ‘vleselijke omgang tegen de orde van de natuur met man, vrouw of dier.’

De LHBT’ers en activisten in het land zijn door het dolle heen. Op social media laten zij weten dat zij verheugd zijn met het besluit van het Hooggerechtshof. Activist Shashi Bhushan zegt zich door de uitspraak nu een gelijke burger te voelen. “Wat er in onze slaapkamer gebeurt, is vanaf nu aan ons. Ook Bollywood-producent Karan Johar reageert enthousiast. “Zo trots. Dit is een enorme opsteker voor de mensheid en gelijke rechten. Het land krijgt zijn zuurstof terug.”

Bron: NOS
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen