Het Songfestival Weekoverzicht

OUTtv slaat de handen ineen met gastredacteur en Eurovisie-expert Vins van der Giesen (20) om wekelijks de laatste updates rondom het Eurovisiesongfestival in kaart te brengen. We hebben nog drie weken te gaan tot het Songfestival in Liverpool van start gaat. Vandaag blikken we terug op Eurovision In Concert en kijken we vooruit naar de line-up van gastartiesten tijdens de halve finales en grote finale.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Eurovision in Concert

Afgelopen weekend was het zover. De veertiende editie Eurovision In Concert vond plaats in een uitverkochte AFAS Amsterdam. In de afgelopen weken hebben veel van de artiesten in verschillende Europese steden hun nummer opgetreden ter promotie onder de fans.

Dit jaar waren er 28 delegaties overgevlogen naar de Nederlandse hoofdstad om te performen voor zo’n 5.000 Eurovisiefans. In de middag namen de artiesten ook de tijd uitgebreid met de pers te praten. Wij van OUTtv waren hier uiteraard bij.

Kijk aankomende zondag 23 april om 20:00 naar het eerste deel van Eurovision In Concert. Hierin komen de optredens langs met exclusieve interviews met de artiesten, dus mis het niet!

 

Wie treden er nog meer op tijdens het Songfestival?

De eerste halve finale

Julia Sanina is één van de presentatrices van dit jaar. Aan haar de eer om dit jaar het Songfestival te openen. Dit gaat zij doen door samen met haar band The Hardkiss een gedeelte van hun nummer van “Lighthouse” te zingen.

Tijdens de stemming van de eerste halve finale gaat superster Rita Ora een optreden neerzetten met een medley van haar bekendste nummers. Tevens zal ze haar gloednieuwe single “Praying You” ten gehore brengen.

Alyosha heeft Oekraïne vertegenwoordigd in 2010 met het nummer “Sweet People.” Zij zal ook te zien zijn in de show met de Britse Rebecca Ferguson. Samen zullen zij een boodschap van hoop, moed en steun voor de Oekraïense bevolking en de hele wereld neerzetten.

 

De tweede halve finale

Uiteraard zal er ook in de tweede halve finale Oekraïense artiesten voorbijkomen. Zo keert Mariya Yaremchuk terug. Zij nam deel aan het Songfestival in 2014. Zij wordt bijgestaan door landgenoten rapper OTOY en de veertienjarige Junior Eurovisievertegenwoordiger Zlata Dzunk. Samen laten zij zien dat muziek voor generaties Oekraïners het licht in het duisternis overwint. Tijdens de stemronde wordt de kijker vermaakt met drie dragqueens die samen met een groep dansers een spektakel gaan neerzetten.

 

De grote finale

Dit belooft een finale te worden die wij niet snel zullen vergeten. De BBC heeft bekend gemaakt een blik met diverse Songfestivaliconen open te trekken.

Zo word de finale afgetrapt met de winnaars van 2022 Kalush Orchestra. Kort daarna volgt de vlaggenparade waar alle 26 finalisten worden voorgesteld aan het publiek. Dit wordt gedaan met enkele Oekraïense Songfestivaldeelnemers uit het verleden. Go_A, Jamala, Tina Karol en Verka Serduchka zullen hun nummers met een twist laten horen.

Sam Ryder zal als eerst optreden tijdens de voting. De laatste interval act heet ‘The Liverpool Songbook.’ Hiervoor heeft de BBC deelnemers uit het verleden uitgenodigd: Mahmood uit Italië, Netta uit Israël, Daði Freyr uit IJsland, Cornelia Jakobs uit Zweden en Duncan Laurence uit Nederland. Deze artiesten zullen hun eigen draai geven aan enkele klassieke hits die uit Liverpool komen.

 

Wat zeggen de bookmakers?

Met nog iets langer dan een week voordat de eerste repetities van start gaan en de bookmakers hun voorspellingen weer veranderen, kijken we nu naar de vijf landen met de grootste winstkans volgens hun huidige prognose:

  1. Zweden met 41% winstkans
  2. Finland met 18% winstkans
  3. Oekraïne met 9% winstkans
  4. Spanje met 5% winstkans
  5. Noorwegen met 4% winstkans

Benieuwd hoe jouw favoriet het doet volgens de bookmakers? Bekijk de volledige ranking hier.

 

Viewpoint van Vins

Ik was uiteraard aanwezig in Amsterdam bij Eurovision In Concert, maar in de middag mocht ik eerst aan de slag met het productieteam van OUTtv! Het was ontzettend interessant om hierbij te zijn, want voorheen droomde ik hier altijd van en stond ik in de kou buiten te wachten tot de artiesten naar buiten kwamen. Nu kon ik het eindelijk vanaf de andere kant ervaren en was het mijn taak om de artiesten te benaderen voor een interview.

Ondanks de drukte was het een gezellige sfeer en kregen we de tijd om met de artiesten te kunnen kletsen. Ik merkte dat ik met de Britse inzending Mae Muller en de Sloveense leadzanger Bojan (van de band Joker Out) echt kon lachen. Terwijl de jongens van Joker Out aan het zingen waren voor een ander interview, stopte Bojan ineens en sprong naar mij toe. Hij zag namelijk dat wij bijna dezelfde outfit aan hadden (zie foto hieronder). Later op de middag kwam ik hem weer tegen bij zijn hotel. Hij vertelde mij dat hij mijn gezicht ergens van herkent, maar even niet kon plaatsen waarvan. Wat blijkt? Hij herkende mij van mijn reactievideo’s! Hoe grappig is dat? Voor de grap zeiden wij nog tegen elkaar dat we nooit wisten een tweelingbroer in het buitenland te hebben.

Veder was het ook fantastisch om de artiesten live te zien optreden. De optredens hebben ook zeker effect gehad op mijn persoonlijke ranking qua stijgen en dalen. Ik vond dat de Finse Käärijä het dak eraf blies en ook het duo uit Oostenrijk was erg indrukwekkend. Mijn grote favoriet van dit jaar Loreen was er natuurlijk ook en ik heb haar zowaar mogen ontmoeten! #lifegoals

Over Vins

'Sinds 2013 is er geen dag geweest waarop het Eurovisiesongfestival niet door mijn gedachtes gaat’, vertelt Vins. In de loop der jaren is Vins zijn passie voor het Songfestival op diverse manieren online gaan delen. In 2016 begon hij met het posten van Songfestivalnieuwtjes op Instagram en ook trekt hij sindsdien duizenden kijkers met zijn YouTube-kanaal. Hier plaatst hij voornamelijk reactievideo’s van de nieuwe inzendingen en deelt hij zijn Songfestivalavonturen. Tot slot is hij ook begonnen met TikTok, waar hij inmiddels meer dan 10.000 volgers heeft.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen