Het Songfestival Weekoverzicht

OUTtv slaat de handen ineen met gastredacteur en Eurovisie-expert Vins van der Giesen (20) om elke woensdag de laatste updates rondom het Eurovisiesongfestival in kaart te brengen. We hebben nog vijf weken te gaan tot het Songfestival in Liverpool van start gaat. Vandaag kijken wij onder andere naar het podium dat momenteel gebouwd wordt. Ook zetten we de meest beluisterde ESC 2023-nummers tot dusver op een rijtje. En heb jij deze toffe Eurovision Song T-Shirts al voorbij zien komen?
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Songfestival in de steigers

En bouwen maar! Deze week zijn ze in Liverpool druk bezig met het opbouwen van het Eurovisiepodium. Naar schatting zou het totaalplaatje binnen nu en twee weken helemaal af moeten zijn, want dan begint het repeteren.  

Het podium zou volgens de stagedesigners een grote, brede omhelzing moeten voorstellen, waarbij de armen geopend worden voor Oekraïne, de artiesten en de gasten over de hele wereld.

Het zou natuurlijk geen Eurovisiepodium zijn als er geen technische hoogstandjes bij komen kijken. Tot zover tellen we 1500 meter aan LED lichten, een podium van 450 vierkante meter en 220 vierkante meter aan bewegende videoschermen.

 

Songfestival T-Shirts

Wellicht ben je ze al tegengekomen, maar zo niet: bij deze! Song Shirts geeft je de mogelijkheid jouw favoriete Eurovisienummer in je eigen gardrobe te treffen door middel van unieke illustraties geïnspireerd door de individuele liedjes. De online shop wordt momenteel beetje bij beetje aangevuld met de nummers van dit jaar en er staan al heel wat toffe designs tussen! Herken jij de onderstaande T-Shirts?

In de webshop is het uiteraard geen giswerk en wordt elk ontwerp begeleid met een omschrijving van de inspiratie achter de illustratie. Ook herken je waarschijnlijk wat ‘’gezichten’’ van voorgaande jaren zoals Duncan Laurence, ABBA, Conchita, Netta en meer. Staat jouw favoriet er niet tussen? Zelfs daar is aan gedacht. Op de website kan je gemakkelijk jouw suggestie indienen. Bekijk de website hier en haal voor het Songfestival alvast jouw shirt(s) in huis!

 

Eurovision Stream Contest!

Welke nummers ken jij al uit je hoofd? Alle inzendingen zijn nu al een paar weken bekend, dus laten we eens kijken hoe ze het doen op Spotify. Dit zijn de cijfers van de vijf meest gestreamde nummers:

  1. Italië (37.831.963 streams)
  2. Noorwegen (31.596.288 streams)
  3. Zweden (29.966.089 streams)
  4. Finland (12.426.673 streams)
  5. Polen (5.963.098 streams)

Momenteel doet de Zweedse Loreen het al goed voorafgaand het Songfestival. Zo is zij binnengekomen in verschillende internationale hitlijsten en staat ze in eigen land op nummer één. Gaan deze cijfers zich ook vertalen in televotingpunten?

 

Wat zeggen de bookmakers?

Om in de lijstjes en cijfers te blijven pakken wij ook gelijk de bookmakers erbij. Deze week is er nauwelijks een verschuiving te zien, maar we moeten nog enkele weken wachten tot eerste repetities om de huidige voorspellingen op te schudden. Momenteel zijn dit de vijf landen met de grootste winstkansen volgens de bookmakers:

  1. Zweden met 39% winstkans
  2. Finland met 15% winstkans
  3. Oekraïne met 11% winstkans
  4. Noorwegen met 6% winstkans
  5. Spanje met 4% winstkans

Benieuwd hoe jouw favoriet het doet volgens de bookmakers? Bekijk de volledige ranking hier.

 

Viewpoint van Vins

Ik voel het Songfestival steeds dichterbij komen wanneer ik de foto’s van de crew en het opbouwen bekijk. Op basis van de gedachte achter het podiumontwerp en een animatievideo van wat het resultaat moet worden, kan ik toegeven al helemaal fan te zijn! Een kanttekening is wel dat, naar mijn mening, het thema pas te herkennen is in het ontwerp zodra je de achterliggende gedachte hebt gelezen. Verder ben ik onwijs enthousiast dat de staanplaatsen weer terug zijn, met hopelijk een kleurrijke vlaggenzee als gevolg tijdens de shows.

Qua muziek staat Loreen nog steeds bovenaan al mijn playlists als meest beluisterde inzending. De Britse Mae Muller staat ook steeds meer op herhaling in mijn lijst. Hoe dan ook komt het erop neer dat de komende weken alleen nog maar Eurovisiemuziek te horen is bij mij in huis.

Over Vins

'Sinds 2013 is er geen dag geweest waarop het Eurovisiesongfestival niet door mijn gedachtes gaat’, vertelt Vins. In de loop der jaren is Vins zijn passie voor het Songfestival op diverse manieren online gaan delen. In 2016 begon hij met het posten van Songfestivalnieuwtjes op Instagram en ook trekt hij sindsdien duizenden kijkers met zijn YouTube-kanaal. Hier plaatst hij voornamelijk reactievideo’s van de nieuwe inzendingen en deelt hij zijn Songfestivalavonturen. Tot slot is hij ook begonnen met TikTok, waar hij inmiddels bijna 10.000 volgers heeft.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen