Het Songfestival Weekoverzicht

OUTtv slaat de handen ineen met gastredacteur en Eurovisie-expert Vins van der Giesen (20) om elke woensdag de laatste updates rondom het Eurovisiesongfestival in kaart te brengen. We hebben nog zes weken te gaan tot het Songfestival in Liverpool van start gaat. Vandaag kijken wij onder andere naar de startvolgorde die bekend is gemaakt voor de twee halve finales. Ook is de eerste ‘’klassenfoto’’ van 2023 gemaakt tijdens de pre-party in Barcelona.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De startvolgorde is bekend

Het speculeren over welke landen de halve finales zouden kunnen openen en afsluiten is voorbij. De producers van het Songfestival hebben de startvolgorde bekendgemaakt waarin de deelnemers zullen gaan optreden. Goed om te weten is dat de jury dit jaar helemaal afgeschaft is bij de halve finales. Tijdens de grote finale zullen de jury’s wel weer hun stem uitbrengen.

In de eerste halve finale heeft de Noorse Alessandra de eer krijgen om de 67e editie te openen. De show word afgesloten met een van de topfavorieten Finland.

De kansen om een finaleplek te bemachtigen in de tweede halve finale is iets kleiner dan in de eerste halve finale. Deze halve finale telt zestien deelnemende landen waarvan Denemarken als eerst van start gaat en Australië met hun rocknummer mag afsluiten.

De startplekken voor het winnende land Oekraïne en het gastland het Verenigd Koninkrijk zijn ook geloot. Deze twee landen zijn al automatisch geplaatst voor de finale. Tvorchi start voor Oekraïne als nummer 19 en de Britse Mae Muller mag met haar startplek als 26ste de show voor eigen publiek afsluiten.

Bekijk de volledige running order voor de halve finales hieronder:

 

De eerste klassenfoto van 2023

De Spaanse stad Barcelona was afgelopen weekend omgetoverd tot het middelpunt van Eurovisie. Hier vond namelijk de eerste pre-party van het jaar plaats. Verschillende Songfestivallegendes zoals: Ruslana (winnares 2004 voor Oekraïne) en Beth (Spanje 2003) stonden samen met dertien inzendingen van dit jaar op hetzelfde podium. Tijdens het weekend was het de eerste keer dat de artiesten met elkaar konden praten en uiteraard foto’s maken. Zo is de eerste groepsfoto met de artiesten van 2023 een feit. Aankomende zaterdag staat de volgende pre-party op de planning in Warschau, Polen.

 

Als zestienjarige student naar het grootste podium van Europa

Griekenland stuurt dit jaar de jongste deelnemer naar het festival. De half Griekse en half Deense Victor Vernicos is pas zestien jaar oud wanneer hij voor het Balkanland op het Eurovisiepodium staat. Hiermee is hij ook de jongste vertegenwoordiger ooit voor Griekenland. Wat opvalt is dat Victor zijn Eurovisienummer helemaal zelf heeft geschreven en dat op veertienjarige leeftijd.

Zelf heeft de zanger ook naar de inzendingen voor dit jaar geluisterd: “Noorwegen is gaaf en ik ben fan van de Zweedse inzending. Loreen is cool en ik hoop haar te ontmoeten. Hopelijk gaat zij mijn optreden ook leuk vinden.” Vertelt de zanger.

Bekijk hier de volledige videoclip van het nummer:

 

Wat zeggen de bookmakers?

De bookmakers zitten de laatste jaren vaker goed dan verkeerd met hun voorspellingen. Deze week nieuw in de top 5 binnengekomen is Spanje. Zou dit te maken met het optreden van de Spaanse zangeres tijdens de Barcelona pre-party afgelopen weekend? Bekijk hier de vijf landen met de grootste winstkansen volgens de bookmakers:

  1. Zweden met 39% winstkans
  2. Finland met 15% winstkans
  3. Oekraïne met 11% winstkans
  4. Noorwegen met 6% winstkans
  5. Spanje met 4% winstkans

Benieuwd hoe jouw favoriet het doet volgens de bookmakers? Bekijk de volledige ranking hier.

 

OUTmusic Award 2023: Stem nu!

Zoals elk jaar is OUTtv op zoek naar jouw favoriete songfestivalinzending! Wie gaat er volgens jou in het Eurovisiesongfestival in Liverpool winnen? Laat het ons weten en stem hier voor de OUTmusic Award 2023!

 

Viewpoint van Vins

Net zoals veel andere fans vind ik het leuk om een voorspellingslijstje te maken voor de mogelijke volgorden. Volgens mijn voorspellingen had ik Noorwegen goed neergezet als opener, maar had ik Denemarken totaal niet verwacht als de showopener voor de tweede halve finale. Zelf had ik graag de Belgische inzending “Because Of You” van Gustaph bovenaan het lijstje gezien om de avond te beginnen.

Verder denk ik dat de Finse kandidaat Käärijä de perfecte inzending heeft om de show mee af te sluiten. Ik ga ervan uit dat hij ook een grote kans heeft om de winst in de eerste halve finale te pakken.

Online heb ik meegekeken met de Spaanse pre-party. Dit heeft mij al helemaal enthousiast gemaakt om er volgend jaar bij te zijn. Ik heb daarom voor april 2024 tickets gekocht en laat mij volgend jaar volledig onderdompelen in het Spaanse Eurovisiecultuur.

Tijdens de Spaanse pre-party is de act van San Marino door een aantal bezoekers uitgejoeld vanuit het publiek. De delegatie van San Marino heeft hierop gereageerd en zegt dat zij geen enkele vorm van haat of onrespectvol gedrag naar de artiesten accepteren.

Zelf ben ik blij dat de omroep van zich laat horen want ik vind dat je moet opkomen voor je eigen artiest. Het is betreurenswaardig dat een select groepje fans dit soort negativiteit met zich meebrengen bij wat een vrolijk en verbindend evenement moet zijn. Naar mijn idee staat het Eurovisiesongfestival juist voor wederzijds respect en een manier om allemaal samen te komen dankzij een gedeelde liefde voor muziek en performance (ongeacht of het je favoriete nummer is of niet).

 

Over Vins

'Sinds 2013 is er geen dag geweest waarop het Eurovisiesongfestival niet door mijn gedachtes gaat’, vertelt Vins. In de loop der jaren is Vins zijn passie voor het Songfestival op diverse manieren online gaan delen. In 2016 begon hij met het posten van Songfestivalnieuwtjes op Instagram en ook trekt hij sindsdien duizenden kijkers met zijn YouTube-kanaal. Hier plaatst hij voornamelijk reactievideo’s van de nieuwe inzendingen en deelt hij zijn Songfestivalavonturen. Tot slot is hij ook begonnen met TikTok, waar hij inmiddels bijna 10.000 volgers heeft.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen