Grindr geeft je een slecht lichaamsbeeld, blijkt uit onderzoek

Het gebruik van de homodatingapp Grindr zorgt voor een slechter lichaamsbeeld, met name als het gaat om gewicht. Onderzoekers van de Universiteit van Waterloo (Canada) stellen dat de manier waarop de datingapp is ingericht een slecht lichaamsbeeld nog meer aanwakkert.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Body Image. Volgens de onderzoekers speelt het gebruik van Grindr voor seksafspraken een negatief lichaamsbeeld in de kaart. “Je uiterlijk geeft je aanzien. Gebruikers vergelijken de potentiële dates vaak met de aangepaste beelden van andere personen die ze online tegenkomen,” vertelt Eric Filice, de hoofdauteur van het onderzoek.

“De populariteit van datingapps is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ze hebben de manier waarop mensen met elkaar in contact komen drastisch veranderd”, aldus Filice. “We zijn verbaasd hoe er een stigma rond gewicht aanwezig is op de app, maar ook hoe de app zelf dit stimuleert.”

Zo kan de gebruiker op Grindr invullen wat voor lichaamstype hij heeft. Je kan ‘slank’, ‘licht gespierd’, ‘gespierd’, ‘gemiddeld’, ‘groot’ en ‘stevig’ kiezen. Deze opties onderkennen de mogelijkheid van overgewicht dus niet, wat volgens de meeste deelnemers aan het onderzoek bijdraagt aan het stigma rond gewicht. Deelnemers gaven volgens de onderzoekers aan dat hun lichaamsgewicht soms niet overeenkwam met het beeld van hun favoriete rol tijdens seks en manier van persoonlijke uitdrukking.

Filice: “Er moet benadrukt worden welke patronen van het appgebruik het meest schadelijk zijn.” Het beperken van het gebruik van Grindr zal volgens hem niet effectief zijn. “Veel van onze deelnemers zien Grindr als een noodzakelijk kwaad, aangezien het communiceren via internet een belangrijke rol speelt in het leggen van sociale contacten voor homoseksuelen.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen