Grapperhaus belooft onderzoek naar daders homo- en transfobe delicten

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft de Tweede Kamer toegezegd dat er een onderzoek komt naar de daders van delicten tegen LHBTI-personen. Dat deed de minister na vragen vanuit de Tweede Kamer, naar aanleiding van meerdere recente gevallen van anti-LHBTI-geweld.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Het is helaas hard nodig”, lichtte de minister zijn belofte toe. Verder gaat Grapperhaus in gesprek met de politie, het OM en LHBTI-belangenorganisaties “om te kijken hoe we het discriminatieaspect beter voor het voetlicht kunnen krijgen.”

D66-Kamerlid Vera Bergkamp vroeg de minister om een nieuw onderzoek over de daders van LHBTI-geweld, gezien de meest recente versie uit 2009 stamt. "Op straat zien we dat LHBTI’s niet meer op straat hand in hand durven lopen," lichtte ze haar verzoek toe. Ook verwees Bergkamp naar de "walgelijke en kwetsbare uitlatingen" op het internet, verwijzend naar een filmpje van D66-fractievoorzitter Rob Jetten waarin hij discriminatie op het internet aankaartte.  “Woorden als ‘flikker’ en ‘kankerhomo’ worden vaak gezien als normaal spreektaal, zelfs ook in de rechtszalen,” voegde Bergkamp toe.

Voor PvdA-Kamerlid Attje Kuiken waren de beloftes van de minister niet genoeg. Volgens Kuiken zijn veel aanbevelingen die gedaan zijn na het introduceren van het homohuwelijk niet opgevolgd. “We hebben nog steeds geen goed onderzoek, nog steeds geen goede registratiesystemen, we hebben nog steeds geen goede wetenschappelijk onderbouwde preventieprogramma’s.” Daarnaast bekritiseerde ze het feit dat het stel Fabio en Daniël meerdere dagen moesten wachten voordat ze aangifte konden doen van een mishandeling.

De minister zei dat hij bereid is om te kijken naar de aanbevelingen die na het introduceren van het homohuwelijk zijn gedaan.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen