Gouverneur Texas noemt transgenderzorg voor minderjarigen “kindermishandeling”, pleit voor verbod

De gouverneur van Texas vindt dat transgenderzorg voor minderjarigen strafbaar moet worden. Medici en ouders kunnen zo worden vervolgd voor het helpen van trans jongeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Texaanse gouverneur Greg Abbott is van mening dat geslachtsbevestigende operaties “kindermishandeling” zijn en wil dat er snel een onderzoek komt naar die behandelingen in zijn staat.

Zijn oproep komt na een soortgelijk standpunt van de conservatieve procureur-generaal Ken Paxton, een ambt dat vergelijkbaar is met de minister van Justitie. Die zette eerder deze week in een brief uiteen waarom hij vindt dat onder de huidige wetten in Texas genderbevestigende operaties voor minderjarigen inderdaad als “kindermishandeling” kan worden beschouwd.

"Het lijdt geen twijfel dat deze procedures 'misbruik' zijn volgens de wet van Texas en dus moeten worden stopgezet", aldus Paxton. “Ik zal er alles aan doen om me te beschermen tegen degenen die misbruik maken van jonge Texanen."

Abbott vraagt aan professionals en “normale mensen” die met kinderen werken om in de gaten te houden wie transgenderzorg aanbiedt en faciliteert aan kinderen. Activisten vrezen voor de gevolgen van deze opstelling. Het zou tot een “klikcultuur” kunnen leiden, waarin mensen ouders en zorgprofessionals aangeven bij de politie.

Brian Klosterboer, advocaat bij de American Civil Liberties Union, zegt in een verklaring dat het standpunt “geen wettelijke basis” is en dat het niet “de wet kan veranderen en de grondwettelijke rechten van Texaanse families teniet kan doen.”

Critici zien de opvattingen van beide heren als campagneretoriek, aangezien beide mannen opnieuw verkozen moeten worden in maart. Abbott is dan ook al langer bezig met het inperken van transgenderrechten, bijvoorbeeld in de vrouwensport op scholen. Trans meisjes mogen op openbare scholen hier niet meer aan mee doen. 

Ook andere staten in de VS voeren strengere wetten in voor trans personen, waarmee het onderwerp steeds hoger op de politieke agenda komt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen