“Genderbevestigende documenten leiden tot minder zelfdodingen”

Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat transgender personen die een identiteitsdocument hebben waar het geslacht waar zij zich mee identificeren in is opgenomen, minder geneigd zijn om zelfmoord te plegen. Het onderzoek geeft aan dat het hebben van documenten die de genderidentiteit van een transpersoon bevestigen, een boodschap van acceptatie en waardering door de samenleving afgeeft.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Public Health, baseerde zich op een enquête onder meer dan twintigduizend volwassen transgender personen. De conclusie van de onderzoekers is dat het wettelijk kunnen veranderen van het geslacht in identiteitsdocumenten, denk aan ID-kaarten, rijbewijzen en koopakten, bijdraagt aan het mentale welzijn van transgender personen. Zo zou het aantal pogingen om een einde te maken aan het leven met 25% afnemen, wanneer officiële documenten van een transpersoon het juiste geslacht weergeven.

Professor Greta Bauer van de Western University (Canada) benadrukt dat het wijzigen van het geslacht in officiële documenten “een cruciale stap” is als het gaat om het verkrijgen van sociale acceptatie. Dr. Ayden Scheim van Drexel University (VS), voegt daaraan toe dat overheden een belangrijke rol hebben in dit proces. “Onze resultaten suggereren dat overheden en administratieve instellingen belangrijk zijn als het gaat om het terugdringen van psychische problemen voor trans mensen, simpelweg door het makkelijker te maken om identiteitsdocumenten te kunnen aanpassen aan hun identiteit.”

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening. Volgens hen zijn er een aantal variabelen die niet meegenomen zijn in het onderzoek, bijvoorbeeld de toegang tot sociale hulp.

Toch komt het onderzoek overeen met een soortgelijk Canadees onderzoek, die aantoonde dat het in bezit hebben van op zijn minst één genderbevestigend document, de suïcidale gedachten van een transgender persoon inderdaad kan verminderen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen