Frans elftal weigert steun aan LGBT+ uit "respect voor cultuur Qatar"

Opnieuw een gevoelige klap voor de "OneLove"-campagne van de KNVB. Het Franse elftal ziet het als een symbool voor de LGBT+-gemeenschap en weigert de aanvoerdersband te dragen. Dit doen ze uit "respect voor de cultuur van Qatar". Homoseksuelen kunnen daar zeven jaar celstraf krijgen en vinden er regelmatig mishandelingen plaats.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het was de bedoeling dat meerdere landen een statement zouden maken tegen "alle vormen van discriminatie". Landen zoals België, Zweden, Duitsland en Frankrijk hebben toegezegd om met de KNVB mee te doen aan de "OneLove"-campagne. Dat laatste land trekt zich nu terug. Franse spelers zijn het niet eens met het statement.

"In Frankrijk willen wij dat buitenlanders zich aan onze regels houden," zegt de Franse aanvoerder Hugo Lloris in een persconferentie. Daarom wil het Franse team ook in Qatar de lokale cultuur "respecteren".

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Personen die schuldig worden bevonden kunnen zeven jaar celstraf krijgen. Maar, zo meldt Human Rights Watch, veel LGBT+'ers worden willekeurig opgepakt en zonder rechtszaak vastgezet. Ook worden zij fysiek en seksueel mishandeld.

De "OneLove"-armband maakt gebruik van de symboliek van de LGBT+-beweging, maar in het logo zijn de kleuren van de regenboogvlag aangepast om het een symbool tegen "alle vormen van discriminatie" te maken. Toch zien spelers het dus niet zitten om de armband te dragen. Eerder weigerden twee eredivisiespelers de aanvoerdersband vanwege hun geloofsovertuiging.

Het enige land dat tot nu toe bekend heeft gemaakt met een regenboogvlag te spelen zijn de Verenigde Staten. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen