‘Facebook start met verwijderen misleidende PrEP-advertenties’

Facebook is begonnen met het verwijderen van advertenties die het gebruik van de hiv-preventiepil PrEP linken aan ernstige schade aan zowel de botten als de nieren, meldt de Washington Post. LHBT+-activisten hebben al maanden kritiek op de advertenties, aangezien de informatie erin onjuist zou zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel Facebook eerder nog weigerde de advertenties te verwijderen, is het sociale medium eind vorig jaar begonnen met het verwijderen ervan, aldus de Washington Post. Sommige van deze advertenties zouden Facebooks advertentieregels overtreden. De krant zegt een document in handen te hebben waarin factcheckers van Facebook concluderen dat de advertenties misleidend zouden zijn.

Volgens Sarah Kate Ellis, de voorzitter van LHBT+-organisatie GLAAD, zet Facebook een stap in de goede richting. “Het is nu tijd voor Facebook om actie te ondernemen tegen andere advertenties met misleidende en onnauwkeurige beweringen over PrEP en hiv-preventie, die zich richten op kwetsbare gemeenschappen.”

GLAAD probeerde in september al de verspreiding van de advertentie te voorkomen. De betwiste advertenties zijn volgens de Washington Post met name aangekocht door pagina’s gerelateerd aan advocaten die personen bijstaan die beweren schade te hebben opgelopen door de medicijnen. Toen Facebook de advertenties eindelijk verwijderde, waren de meeste campagnes al afgelopen.

De advertenties haken in op bijwerkingen die bekend zijn over PrEP. Volgens ManTotMan treed bij één op de 100 treedt verminderde botdichtheid op, één op de 200 krijgt nierfunctieproblemen. Toch zouden de beweringen in de Facebookadvertentie te onnauwkeurig zijn en een vertekend beeld geven, waardoor Facebook een aantal advertenties verwijderde.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen