Enorme stijging hiv-testen in Rusland na onthullende documentaire

In Rusland is de interesse in hiv-testen enorm gestegen. In de week nadat de invloedrijke YouTuber Joeri Doed een documentaire uploadde over de verspreiding van het virus in Rusland, zeggen verschillende testlocaties veel meer mensen over de vloer te krijgen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Russische nieuwswebsite OpenMedia meldt dat in Sint Petersburg het aantal mensen dat zich wilde laten testen verdubbelde. “Normaal gesproken komen 50 tot 70 mensen per dag naar ons toe,” zegt Denis Goesev van het Centrum voor Preventie en Controle van Aids en Infectieziektes, “maar nu zijn het er veel meer, rond de 140 tot 150 mensen. We verwachten dat de trend doorzet, meer mensen zullen de film zien en meer mensen zullen over hun gezondheid nadenken.”

De video van Doed richt zich op de hiv-epidemie in Rusland. Hij is inmiddels meer dan 14 miljoen keer bekeken. Hiv en aids zijn in Rusland over het algemeen een groot taboe, ondanks het relatief grote aantal infecties in het land. Volgens UNAIDS lag het aantal nieuwe infecties in 2017 rond de 100.000. Sinds 2010 is het aantal jaarlijkse infecties zelfs met 26.000 gestegen.

“Mensen met hiv die in Rusland wonen zijn constant het slachtoffer van discriminatie,” zegt Doed in de film. In het land heersen veel misvattingen over hiv, zoals dat je het zou kunnen oplopen door kussen.

De maker werd zelfs in het Russisch Parlement uitgenodigd om zijn documentaire te vertonen. Volgens persbureau AFP waren er slechts “een paar” aanwezig tijdens de vertoning.

Joeri Doed is een populaire YouTuber in Rusland die met zijn documentaires verschillende onderbelichte onderwerpen aan de kaak stelt. Zo maakte Dud in 2019 een door miljoenen mensen bekeken video over de goelags uit de tijd van Stalin.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen