The Emmys: de meest opvallende speeches!

Een Emmy-beeldje staat natuurlijk leuk in je boekenkast, maar iets waarmee je als Emmy-winnaar écht de geschiedenisboeken mee in kan gaan, is de speech. Soms omdat er een statement wordt gemaakt (cameraman! Nu! Een close-up van een willekeurig klappend persoon), of soms omdat het helemaal in de soep loopt. In ieder geval is er genoeg beeldmateriaal om terug te kijken. Wij hebben een selectie gemaakt van de meest opvallende Emmy-speeches. Want speechen is soms nog moeilijker dan het acteren zelf…
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

10. Uzo Aduba wint haar eerste Emmy (2014)

De Orange Is The New Black-ster won in 2014 haar eerste beeldje voor de rol als Suzanne ‘Crazy Eyes’ in de Netflix-serie. Eenmaal op het podium barstte ze bijna in huilen uit. Aduba’s moeder is vanuit Nigeria naar de VS verhuisd voor een beter leven en je ziet duidelijk hoe trots ze is terwijl ze vanuit het publiek naar haar dochter kijkt. Als je daar geen brok in je keel van krijgt…

 

9. Patty Duke komt haast niet uit haar woorden (1970)

Toentertijd wisten velen niet wat er met Patty Duke aan de hand was en niemand kon een touw vastknopen aan haar speech. “Mij is geleerd niet te lang bedankt te zeggen. De beste woorden die ik ooit heb geleerd zijn hallo, enthousiasme en bedankt.” De actrice kreeg later commentaar dat ze ten tijde van haar speech aan de drugs zou zijn geweest. Een aantal jaar later onthulde ze in haar autobiografie aan een bipolaire stoornis te lijden.

 

8. Rue McClanahan deelt een sneer uit (1987)

Voor haar rol in The Golden Girls, won Rue McClanahan haar eerste en enige Emmy. En tijdens haar speech neemt ze de tijd om haar winst er even lekker in te wrijven bij de mensen die nooit in haar geloofden, omdat ze niet fotogeniek genoeg zou zijn om op tv te kunnen komen. “Jullie weten wie jullie zijn”, zei ze recht in de camera. Nou, die mensen zullen het zeker geweten hebben.

 

7. Schiet op Sally! (2007)

We weten allemaal dat ergens buiten het scherm een stressvolle producer staat die wil dat elke winnaar opschiet. Actrice Sally Field werd voor haar rol in Brothers & Sisters beloond met een Emmy, maar ze werd tijdens haar speech slachtoffer van het snelle tempo van de awardshow. Halverwege struikelt ze over haar woorden en weet vervolgens niet meer waar ze was. Een statement over moeders en oorlog komt er zonder overtuiging uit.

 

6. Gotta go, bye! (2013)

Als Merrit Wever een Emmy wint voor haar rol in Nurse Jacky, weet ze even niet meer wat ze moet zeggen. Ze kijkt naar haar papiertje. En dan… is ze er klaar mee. Haar speech is misschien wel een van de kortste ooit: “Thank you! I gotta go. Bye.” Wij vragen ons af wat ze dacht toen ze naar haar spiekbriefje keek. Het antwoord zullen we echter nooit weten.

 

5. Viola Davis slaat de spijker op zijn kop (2015)

Wanneer Viola Davis het podium wordt opgeroepen voor haar rol in How To Get Away With Murder, laat ze de gelegenheid niet voorbij slippen om een krachtig statement te maken! Zo bestippelt de actrice het gebrek aan rollen die geschreven worden voor actrices die niet blank zijn. Daarom salueert ze de televisieschrijvers die hier verandering in brengen en haar mede-actrices die deze rollen uit mogen voeren. Al met al creëerde Davis hier een aangrijpend Emmy moment door middel van een uiterst sterke boodschap over kansen en representatie. 

 

4. Meryl Streep mag het zeggen (2004)

Nederig is Meryl Streep tijdens haar speech in 2004 in ieder geval niet. Maar ja, het is Meryl, dus die mag “soms denk ook ik dat ik overgewaardeerd ben, but not today” zeggen. Hoe ze die laatste drie woorden uitspreekt zijn misschien wel deel van de meest iconische ooit gezegd op dat podium. En wellicht nog mooier is hoe ze het aanpakt wanneer de welbekende outromuziek begint te spelen...

 

3. Geef ‘m terug! (2008)

Ricky Gervais was in 2007 niet bij de Emmys aanwezig om zijn beeldje in ontvangst te nemen voor zijn rol in de serie Extras. Acteur Steve Carell nam het beeldje voor hem in ontvangst. Dus het jaar erna had Gervais nog een appeltje te schillen met Carell... Wij hebben hem in deze lijst opgenomen, want je kan dit best wel zien als een speech (alleen een jaar later dan).

 

2. Julia Louis Dreyfus (2012 en 2013)

Julia Louis Dreyfus doet het speechen net even iets anders. De elfvoudig Emmywinnares geeft haar speeches een vrolijke noot. Zo deed ze in 2012 net alsof haar speech was verwisseld met die van actrice Amy Poehler. En in 2013 maakt ze gewoon een hele sketch van de speech. Ze won haar award voor de serie Veep, en bracht één van de personages uit die serie mee op het podium. Zie het hilarische resultaat hieronder.

 

1. Aanzoek (2018)

Een mooi restaurant, een wit strand in Griekenland, of in een luchtballon? Nee. Regisseur Glenn Weiss deed zijn huwelijksaanzoek even heel anders. Nadat hij een Emmy won voor zijn regie van 'die andere awardshow' (de Oscars), vroeg hij zijn vriendin die éne vraag. Zo won hij een award voor het maken van goede tv, en maakte hij ter plekke nog eens goede tv. Wat een vakman!

Extra: Miss Emmys 2011

Dat de Emmys soms een beetje een verkleedpartijtje voor de sterren is onder het motto ‘zien en gezien worden’, was in 2011 de reden voor de ‘vrouwelijke hoofdrol in een komedieserie’ genomineerden om er eens flink mee te spotten. Actrice Melissa McCarthy won in 2011 haar Emmy met al haar ‘tegenstanders’ achter zich, precies zoals een miss-verkiezing.

Benieuwd of er dit jaar ook memorabele speeches voorbij zullen komen bij de Emmys? Je kan het LIVE meemaken op OUTtv! In de nacht van zondag 22 op maandag 23 september zenden wij het awardspektakel vanaf 02.00 uur uit. Wil je het later zien, dan kan je op 23 september er om 21.00 rustig voor gaan zitten. De ondertitelde samenvatting is te zien op zondag 29 september om 22.45 uur.

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen