Een week "Don't Say Gay": zo reageert Amerika

Na veel tegenstand ondertekende de gouverneur van Florida Ron DeSantis de controversiële "Don't Say Gay"-wet. Een week na de officiële bevestiging regent het liefdevolle, en soms ook hilarische, steunbetuigingen aan de LGBT+-gemeenschap.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel de wet officieel gericht is op de "rechten van ouders", zien tegenstanders het als een middel om LGBT+-zaken uit het klaslokaal te weren. Docenten zouden namelijk niet meer over seksuele geaardheid en genderidentiteit mogen praten.

Een docent zag daarin juist een reden om heteroseksualiteit uit diens klaslokaal te "verbieden". Een satirische brief waarin het lijkt alsof de docent aan de ouders van leerlingen vertelt dat alle verwijzingen naar hetero-liefde en cisgender-identiteiten niet meer zijn toegestaan wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. Wie de brief precies heeft geschreven is niet duidelijk, maar tegenstanders van de wet genieten van het feit dat de docent in kwestie woorden als "man", "vrouw", "vader", "moeder", "hij" en "zij" in de ban doet.

Ook op de Oscars was er aandacht voor de wet. Hosts Amy Schumer, Wanda Sykes en Regina Hall benadrukten dat de avond voor Florida "extra gay" zou worden, waarna het drietal het woord "gay" bleven herhalen.

De stad New York heeft voor zo'n zelfde benadering gekozen. Het stadsbestuur gaat een campagne lanceren met een poster waarop tientallen keren het woord "gay" staat. In het midden van de poster staat de tekst: kom naar de stad waar je kan zeggen wat je wilt.

"Dit politiek theater om een ​​bepaalde groep of gemeenschap te demoniseren is onaanvaardbaar. We gaan luid onze steun betuigen en zeggen tegen degenen die in Florida wonen -- 'luister, we willen je hier in New York. We willen je hier in New York City'", zegt burgemeester Eric Adams tegen CNN.

Op 1 juli gaat de wet van kracht.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen