Duitse minister stelt verbod homotherapie voor: “homoseksualiteit is geen ziekte”

De Duitste minister van Volksgezondheid wil een einde maken aan conversietherapie. Volgens deze therapie kunnen mensen van hun homoseksualiteit ‘genezen’ worden. “Je bent goed zoals je bent,” verklaarde de minister.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het is de bedoeling dat de beruchte therapie in 2020 verboden wordt voor iedereen onder de 18 jaar. Voor de genen die de wet overtreden hangt een boete of een gevangenisstraf van een jaar boven het hoofd.

“Homoseksualiteit is geen ziekte,” zei de de minister, zelf ook homoseksueel, volgens AFP. “Deze zogenaamde therapie maakt mensen ziek en niet gezond.” Volgens de minister zorgt conversietherapie voor “ernstig lichamelijk en mentaal leed”.

Volwassenen kunnen nog steeds in therapie gaan, als ze kunnen bewijzen dat ze hier zelf voor kiezen en niet door anderen gedwongen worden. Ook jongeren tussen de 16 en 18 kunnen de therapie ondergaan, mits zij kunnen aantonen dat ze de implicaties en risico’s van de behandeling kunnen begrijpen. Therapieën voor exhibitionisme en pedofilie vallen niet onder de wet.

Toch was er ook kritiek op de wet. Een parlementslid van de Groenen, Ulle Schauws, bekritiseerde de regeling voor 16 tot 18-jarigen. Hij vreest volgens ZDF dat in de praktijk jongeren door hun ouders onder druk gezet kunnen worden.

Conversietherapie is berucht om de schadelijke gevolgen voor LHBT+’ers. Het zou angststoornissen en depressie kunnen veroorzaken. In Nederland en België is homo-genezing nog niet verboden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen