Duitse katholieken zegenen homorelaties ondanks recente uitspraak Vaticaan

De katholieke progressieven van Duitsland tarten openlijk een recente uitspraak van het Vaticaan. Priesters zouden namelijk geen relaties van hetzelfde geslacht mogen zegenen. Zulke zegeningen aanbieden is dus precies wat ze gaan doen. Dit is nu mogelijk tijdens diensten in ongeveer 100 verschillende Duitse kerken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De zegeningen bij openbare erediensten is het meest recentelijke protest van Duitse katholieken tegen een document dat in maart werd vrijgegeven door het orthodoxiebureau van het Vaticaan, de Congregatie voor de Geloofsleer. Die stelde dat katholieke geestelijken geen LGBT+-relaties kunnen zegenen omdat God 'de zonde niet kan zegenen". De verklaring was een grote ontmoediging voor LGBT+-katholieken over de hele wereld.

"Ik ben ervan overtuigd dat homoseksuele oriëntatie niet slecht is, noch is homoseksuele liefde een zonde", vertelde Berlijnse priester Jan Korditschke vrijdag in een interview met The Associated Press. "Ik wil de liefde van homoseksuelen vieren met deze zegeningen, omdat de liefde voor homoseksuelen iets goeds is." De 44-jarige benadrukt het belang van een warm welkom vanuit de Katholieke kerk naar haar homoseksuele volgers. Hij zegt niet bang te zijn voor mogelijke repercussies door hoge kerkfunctionarissen of het Vaticaan. "Ik sta achter wat ik doe, hoewel het pijnlijk voor me is dat ik het niet kan doen in overeenstemming met de kerkleiding", zei Korditschke, eraan toevoegend dat "de homofobie van mijn kerk me boos maakt en ik schaam me ervoor."

De machtige Duitse lekenorganisatie, het Centraal Comité van Duitse katholieken, of ZdK, dat sinds 2015 pleit voor homo-zegeningen reageerde: "We hebben systemische veranderingen nodig, ook met betrekking tot een herbeoordeling van de kerkelijke moraal van seksualiteit," zegt woordvoerder Brigit Mock.

Paus Franciscus heeft de Duitse hiërarchie gewaarschuwd in de gemeenschap te moeten blijven met Rome tijdens haar hervormingsproces, maar zoals wel duidelijk is, is de Duitse Katholieke kerk tot dusver niet onder de indruk hiervan.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen