Drag Queen vluchteling moet van IND toch terug naar eigen land

outtv, gay, vluchteling, karam, ind, uitgezet, israel
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Karam is op zijn 14e onvrijwillig uit de kast gekomen en heeft vanaf dat moment verschillende aanslagen op zijn leven meegemaakt, van zijn familie. Hij vluchtte voor zijn familie en ging naar Tel Aviv, maar ze wisten hem telkens weer te vinden. In Tel Aviv kon hij geen aangifte doen van de aanslagen op zijn leven, omdat de politie hem steeds wegstuurde met opmerkingen als “Je moet aangifte doen in je geboortestad” of “Dit is een familiezaak, daar gaan wij ons niet in mengen”. Volgens Karam werd hij weggestuurd om zijn Arabische achtergrond. Karam heeft hij enkele weken in een opvang voor LHBT-jongeren gezeten, waarna hij naar Nederland is gevlucht en een asielaanvraag heeft gedaan. Deze aanvraag is door de IND dus afgewezen.

De IND zet vraagtekens bij het feit dat Karam door de politie werd gediscrimineerd, omdat hij in een door de overheid gerunde opvang zat. Vincent, een goede vriend van Karam, vertelt ook dat de IND Israël als een veilig land ziet, omdat er een Gay Pride wordt gehouden in Tel Aviv en de stad in 2011 werd uitgeroepen tot Best Gay City. “Maar de gevaren die hij loopt door de bedreigingen van zijn familie nemen ze niet mee. Nadat de IND de beslissing heeft genomen kreeg Karam een bericht van zijn zus met daarin een doodswens.”

Karam, die ook optreedt als Drag Queen, ziet zichzelf als een fakkeldrager van de LHBT-gemeenschap in Israël. Hij is in 2015 teruggegaan naar Tel Aviv om een interview te geven aan i24NEWS, nadat hij bekendheid had verkregen door mee te doen aan een kookprogramma. In 2016 is hij nogmaals terug gegaan naar Israël, maar toen het wederom te gevaarlijk werd heeft hij asiel aangevraagd in Nederland. Mede door de keren dat hij is terug gegaan, is zijn asielaanvraag door het IND afgewezen. “De IND snapt niet waarom hij zichzelf weer in gevaar zou brengen door terug te gaan,” zegt Vincent. “Ze zeiden dat als hij toch al terug is gegaan, het vast niet zo gevaarlijk zal zijn.”

Vincent en andere vrienden van Karam zijn nu een petitie gestart, omdat zij er alles aan willen doen om te voorkomen dat Karam terug moet naar Israël. “Karam probeert zoveel mogelijk te doen om een Nederlander te zijn. Hij werkt, heeft vrienden en een groot sociaal netwerk. Hij betaalt zelfs belasting en wil altijd alles volgens de regels doen, iets wat hem nu misschien duur komt te staan.” De petitie is gisteren gestart en is op het moment van schrijven al 160 keer ondertekend. Klik hier om de petitie te ondertekenen.

Karam is in hoger beroep gegaan op de uitspraak van de rechtbank en het IND en wacht nu op de uitspraak van dit beroep.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen