Deze religieuze leiders gaven LGBT+’ers de schuld van de coronacrisis (deel 2)

Het coronavirus heeft de wereld nog steeds in zijn greep. En ook nu nog zijn er religieuze leiders die de verleiding niet kunnen weerstaan om LGBT+’ers aan te wijzen als de schuldigen. Met deze keer onder andere: een rabbijn die het coronavirus een ‘designerdrug’ van God noemt (en volgens hem bedoeld is om homo’s uit te roeien) en een cryptische, maar alarmerende brief van een Nederlandse dominee.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Maar eerst gaan we naar de Verenigde Staten. De 90 jaar oude tv-evangelist Pat Robertson werd in zijn programma door een man genaamd John gebeld. Die had een wel heel specifieke vraag over het coronavirus: namelijk of dit veroorzaakt wordt door het homohuwelijk, abortus en de anti-Israël-mentaliteit. Wanneer de gasten op een bruiloft, ongeacht de genders van het bruidspaar, veel te dicht op elkaar zitten, kan je inderdaad besmet raken. Maar Robertson had een ander antwoord. John had namelijk gelijk volgens de evangelist. “Je beschrijft hier inderdaad iets belangrijks,” zei de presentator, “we hebben het convenant met de Heer gebroken.” Hij voegde daar aan toe: “We hebben het toegestaan dat deze vreselijke plaag door onze samenleving gaat. Het is een klein wonder dat God ons schuldig verklaard. Maar het antwoord hierop is, je erkent je zonden aan Hem en verlaat ze. Dan zal Hij het land helen.”

Dan Oekraïne. Daar heeft een LGBT+-organisatie aangifte gedaan tegen een van de meest prominente religieuze leiders in het land. Deze Patriarch Filaret beweerde in een tv-interview dat het coronavirus een gevolg is van het homohuwelijk. Olena Sjevtsjenko van de LGBT+-organisatie Insight gaf tegen persbureau Reuters een verklaring voor de aangifte: “Ons doel is om aan mensen te laten zien dat er geen plaats is voor zulke uitspraken door kerkleiders in Oekraïne.” Volgens de Oekraïens-Orthodoxe Kerk heeft Patriarch Filaret niks misdaan en is hij vrij om zijn mening te uiten.

Ook in Nederland is er aangifte gedaan tegen een religieuze leider vanwege uitspraken over het coronavirus. In Krimpen aan den IJssel heeft een inwoner de plaatselijke dominee Anthonie Kort verweten een link te leggen tussen corona en LGBT+’ers. De voorganger had een waarschuwende brief aan het gemeentebestuur geschreven, waarin hij een link legde tussen corona en onder andere abortus en euthanasie. Ook mensen die niet voldoen aan het traditionele man-vrouwbeeld moesten het in de brief ontgelden. “De roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen. Zo niet, dan zullen wij en zij een zwaarder oordeel over ons uitroepen,” schreef de dominee. De gemeenteraad moet volgens dominee Kort handelen, want “als de Heere doorgaat met Zijn gericht, de huizen straks leegstaan omdat er geen inwoner meer is. De dood waart dan rond, zonder enig pardon.”

Ten slotte moest Australisch Joods radiostation J-AIR zijn excuses aanbieden voor het commentaar van een van de gasten in haar uitzending. Rabbijn Mendel Kessin was er namelijk heilig van overtuigd dat het coronavirus “een instrument” van God is om de “grote problemen” op aarde weg te vagen. Homoseksuelen zijn een van die problemen, aangezien ze volgens hem tegen de menselijke natuur ingaan. Volgens de rabbijn is God al voor 98% klaar, “maar er is een aantal problemen die aangekaart moeten worden om de verlossing echt te laten gebeuren.” Kessin is ervan overtuigd dat het coronavirus een designerdrug is dat de laatste problemen (in zijn optiek dus onder andere homoseksuelen) zal doen verwijderen van de aarde. J-AIR heeft zich verontschuldigd voor de uitzending en heeft de uitzending offline gehaald.

Deze vier zijn niet de enige religieuze leiders die het verband tussen corona en de LGBT+-gemeenschap hebben gelegd. Eerder schreven we al een deel 1 van dit artikel. Mocht je willen weten wat er met de rabbijn uit dat artikel is gebeurd, die is zelf positief getest op Covid-19.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen