Deze activist laat met foto’s de slachtoffers van Poolse ‘LHBT-vrije zones’ zien

LHBT-activist Bart Staszewski probeert met een fotoserie de impact van “LHBT-vrije zones” in Polen te laten zien. Met een zelfgemaakt bord fotografeert hij de gemeentes en regio’s die zich vrij van de “LHBT-ideologie” hebben verklaard.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Ik vind het vreselijk en walgelijk dat er zoiets in het midden van Europa gebeurt,” zegt de activist tegen OUTtv. Voor zijn project hangt Staszewski een bord op met de tekst “LHBT-vrije zone” in verschillende talen. Soms zelfs met een persoon ervoor. “De zones bestaan, maar het bord is bedoeld als een visualisatie van de nieuwe wetten in Polen en om aandacht te vragen voor de schending van LHBT-rechten in die regio’s,” aldus Staszewski.

“Deze activiteiten zijn tegen de democratische waarden en wat mij betreft tegen wat ik beschouw als Europese waarden. Het is een stigma. De autoriteiten laten ons zien dat we geen deel uitmaken van de maatschappij, dat we een bedreiging zijn.”

In zijn project wil Staszewski naar de 37 betwiste gebieden in Polen bezoeken, om ook de LHBT’ers in dat gebied een gezicht te geven. “Dit is een belangrijk deel in de geschiedenis van de strijd voor gelijkheid, het móét gedocumenteerd worden,” aldus de activist.

Eerder sprak het Europees Parlement zich al uit tegen de Poolse 'LHBT-vrije zones'. Ook nu reageren verschillende Europese politici op het project van Staszewski. De D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld noemt de foto's "krachtig en hartverscheurend". 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen