D66, VVD, PvdA en GroenLinks maken zelf verbod ‘homogenezing’

Afgelopen vrijdag schreven demissionair ministers Hugo de Jonge en Fred Grapperhaus in een reactie dat een verbod op homogenezingstherapieën er voorlopig niet komt. Als reactie hierop zullen D66, VVD, PvdA en GroenLinks hierom zelf de touwtjes in handen nemen voor een initiatiefwetsvoorstel. Als het aan hen ligt zullen dergelijke behandelingen dit jaar namelijk nog afgeschaft worden door middel van een verbod.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Homoseksualiteit is geen ziekte die genezen moet worden, of iets onwenselijks, waar je mensen even van af moet helpen. Je seksuele identiteit is onderdeel van wie je bent, in Nederland moet daar alle vrijheid voor zijn. Het is te gek voor woorden dat in ons land nog steeds homogenezingen plaatsvinden om iemands identiteit te veranderen of te onderdrukken.” Aldus D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan.

VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude noemt conversietherapie “middeleeuws”, “stompzinnig” en “traumatisch”. Hij geeft aan met de VVD al langer te strijden voor een totaalverbod en is “trots” op de samenwerking met D66, PvdA en GroenLinks.

Het is duidelijk dat de vier partijen fel tegenover de schadelijke (en tevens ineffectieve) “behandeling” staan. Zo uit ook PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop de frustratie waar de motivatie voor deze initiatiefwet vandaan komt. “Het is niet te bevatten dat zoiets als homogenezing nog steeds bestaat in een land als Nederland. Dat moeten veranderen wat je diep van binnen bent is niet alleen vernederend, maar ongelofelijk traumatisch. Alsof je überhaupt zelf kunt kiezen op wie je verliefd wordt.” Ook laat hij enige teleurstelling in zijn collega’s doorschijnen over hoe zij deze “middeleeuwse praktijken allang hadden moeten verbieden” maar dit tot dusver weigeren.

Lisa Westerveld, GroenLinks-Tweede Kamerlid, beschrijft ook de urgentie van het instellen van deze initiatiefwet. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat het in Nederland nog steeds mogelijk is om conversietherapieën uit te voeren is onaanvaardbaar. ‘Homogenezing’ zorgt voor psychische schade, depressies en zelfs zelfdoding. Dit moet zo snel mogelijk strafbaar gesteld worden.”

Vorig jaar bleek dat zo’n vijftig organisaties in Nederland nog doen aan de kwakzalverij die conversietherapie wordt genoemd. Onderzoekt toont aan dat de kinderen die worden blootgesteld aan dergelijke therapieën vaak zware psychische schade oplopen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen