Coca-Cola krijgt boete in Hongarije vanwege homo-advertenties

Coca-Cola moet in Hongarije een boete betalen vanwege advertenties met koppels van hetzelfde geslacht. Dat melden verschillende Hongaarse media. De posters, met de slogan ‘Geen suiker. Geen vooroordelen’, werden afgelopen zomer verspreid door het land in aanloop naar het Sziget Festival.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De frisdrankproducent heeft een boete gekregen op basis van de reclamewet in het land. Volgens de aanklacht, gepubliceerd door 24.hu, zou Coca-Cola met de campagne “de fysieke, mentale, emotionele en morele ontwikkeling van minderjarigen aantasten”. De boete bedraagt 500.000 Hongaarse forint, omgerekend zo’n 1500 euro.

De reclamecampagne kreeg veel kritiek uit conservatieve hoek. Een parlementslid riep op tot een boycot van het bedrijf, totdat ze de posters zouden hebben weggehaald. Een petitie tegen de posters werd meer dan 40.000 keer ondertekend. Uiteindelijk werden de posters vervangen door een fles met een regenboogvlag. Volgens Coca-Cola had dit niet te maken met de kritiek op de campagne.

Coca-Cola Hongarije laat aan 24.hu weten zich te beraden over eventuele stappen tegen de boete. Het bedrijf geeft aan te blijven geloven in gelijkheid: “en dat zullen wij in onze advertenties en berichten blijven benadrukken”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen