COC wil actie tegen "LHBT-vijandige" lesmethode islamitische scholenvereniging

LHBTI-belangenorganisatie COC roept de onderwijsinspectie op om op te treden tegen de lesmethode ‘Help! Ik word volwassen’ van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO). De lesmethode bevat onder andere een passage waarin staat dat Allah homoseksualiteit en trans personen verafschuwt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De oproep van de belangenorganisatie komt na een publicatie van Nieuwsuur en NRC Handelsblad. Daarin werden de schoolboeken, gericht op moslimjongeren in de puberteit, belicht. In het boek wordt een verhaal uit de Koran besproken over het volk van Loet uit Sodom. In de passage staat hoe de mannen van Sodom begonnen waren seksuele relaties met elkaar te hebben. Het boek zegt dat Allah dit verafschuwde.

De straf van Allah was dat hij Sodom liet „vernietigen met alle gebouwen, mensen en dieren. Hij draaide de steden ondersteboven en liet het stenen van harde klei regenen”. In het boek staat dat het verbod in de Islam op het hebben van gemeenschap met iemand van hetzelfde geslacht is gebaseerd.

Verder staat in het boek dat mannen en vrouwen niet hetzelfde zijn. Volgens het boek verbiedt Allah een geslachtsverandering, want Allah “vervloekt” jongens die op meisjes willen lijken en andersom.

“Je zult als moslim transgender meisje of homo jongen maar op een school zitten die deze methode gebruikt, en in feite te horen krijgen dat je er niet mag zijn. Dat is afschuwelijk, onacceptabel en strijd met de wet. Scholieren hebben recht op een school waar ze zich veilig en geaccepteerd voelen, en dat kan niet met zo’n lesmethode”, laat COC-voorzitter Astrid Oosenbrug weten.  

De belangenorganisatie wil dat de onderwijsinspectie optreedt tegen de scholen die het studiemateriaal gebruiken. Oosenbrug noemt de boeken een “afschuwelijke lesmethode, waarmee jonge moslim LHBTI’s de stuipen op het lijf wordt gejaagd.”

De scholenkoepel die het boek verstrekt heeft na de publicatie van Nieuwsuur en NRC een extra docentenhandleiding uitgegeven, waarin staat dat er tijdens de les met name verwezen moet worden naar de verzen die erop wijzen dat iedereen respectvol behandeld moet worden, “ongeacht zijn geaardheid of levenswijze”. Verder moeten de leraren een opdracht uitvoeren waarin “kinderen leren dat de islam geweld tegen homo’s afkeurt.” Mocht er een kind met homoseksuele gevoelens worstelen, is het volgens de aanvullende handleiding belangrijk in gesprek te gaan met het kind, dan wel niet met professionals.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen