COC-voorzitter Tanja Ineke: 'Nederland: je went er maar aan!'

outtv, gay, news, Tanja Ineke, COC, Roze Zaterdag, Gouda, speech, toespraak, intersekse, transgender, discriminatie, verbod, wet, D66, GroenLinks, PvdA
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Tanja Ineke, voorzitter van Nederlandse LHBTI-belangenvereniging COC, hield een bevlogen toespraak voor het aanwezige publiek op de Markt in Gouda tijdens Roze Zaterdag. In de speech benadrukte Ineke dat Nederland er 'op papier eigenlijk best wel goed' voorstaat wat betreft LHBTI-acceptatie. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komen tamelijk mooie cijfers naar voren. 
 
"Hoe zit dat dan toch, met die kloof tussen de mooie cijfers op papier en de werkelijkheid die we soms ervaren?", vroeg Ineke zich hardop af. Volgens de COC-voorzitter vind je het antwoord verderop in het onderzoek in de 'minder fraaie cijfers'. Zo zegt 20 procent van de Nederlanders niet graag twee mannen hand in hand te zien lopen. Ook kunnen Nederlanders maar weinig waardering opbrengen voor vrouwen die zich zogenaamd 'mannelijk' gedragen en mannen die zich zogenaamd 'vrouwelijk' gedragen. Daarnaast is homo één van de meest gebruikte scheldwoorden op school. 
 
Tanja Ineke zegt dat het gevoel haar af en toe bekruipt 'dat je in Nederland wel homo, lesbo, bi of trans mag zijn, maar niet zo mag doen'. En dat het er op papier dan misschien wel goed uitziet maakt dat niet goed, volgens Ineke: "We zijn niet van papier. We zijn mensen van vlees en bloed. We lopen hand in hand over straat. We zoenen. We hebben lief. We hebben seks. En Nederland: je went er maar aan!" 
 
Hoewel we van ver gekomen zijn hebben we volgens Ineke nog een lange weg te gaan, ook als het gaat om gelijke rechten. De Tweede Kamer spreekt waarschijnlijk op donderdag 28 juni over een voorstel van D66, PvdA en GroenLinks om discriminatie van trans- en intersekse personen expliciet te verbieden. COC, TNN en NNID pleiten al lang voor zo'n verbod; het onderwerp is ook opgenomen in COC's Regenboog Stembusakkoord. Tanja Ineke riep onder luide bijval van het publiek in Gouda de Tweede Kamer op om voor zo'n verbod te stemmen. 
 
Bron: COC
Beeld: COC NL-Philip Tijsma
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen