COC roept op tot actie wegens week vol anti-LGBT+-geweld: "hijs zaterdag regenboogvlag"

Na een week vol homofobie roept het COC op om zaterdag de regenboogvlag te hijsen. In Groningen werden medewerkers van een dragcafé aangevallen. In Eindhoven werd een regenboogvlag door voetbalsupporters in de fik gestoken en klonken er homofobe spreekkoren tijdens een voetbalwedstrijd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Wij roepen alle gemeenten en provincies in Nederland, en ook het bedrijfsleven, voetbalorganisaties en ieder ander op om zaterdag 15 april de regenboogvlag te hijsen,” zegt het COC. Met name het in de fik steken van een regenboogvlag door een groepje voetbalsupporters hakt er hard in voor de COC-afdeling in Eindhoven. De vlag hing aan het pand van de lokale afdeling en werd agressief van het pand getrokken. Op dat moment was er een avond voor LGBT+’ers onder de 18 bezig. Er werd ook homofobe taal naar de aanwezigen geroepen. Het COC noemt het voorval “intens en aangrijpend”.

Afgelopen tijd is er meer anti-LGBT+-geweld in het nieuws gekomen:

- In Groningen vond afgelopen weekend ook homofoob geweld plaats. Een groepje jongens riep flikkers naar medewerkers van dragcafé Dorothy. Een andere man viel hen vervolgens aan.

- De voetbalwereld werd vorige week geconfronteerd met homofobe spreekkoren tijdens de wedstrijd PSV-Spakenburg. Supporters zongen over PSV-speler Xavi Simons dat hij “homo” zou zijn.

- In Rotterdam proberen radicaal rechtse organisaties ophef te creëren over een drag-voorleesmiddag. De groepen hebben aangegeven om zondag tegen het evenement te zullen demonstreren.

Met het hijsen van de vlag hoopt het COC een krachtig signaal af te geven tegen het sterker wordende anti-LGBT+-sentiment. Volgens de belangenorganisatie is het  “een uitstekend moment om in Nederland te laten zien dat dit gedrag, deze haat en agressie tegen LHBTI+-personen, breed wordt afgekeurd.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen