Britse scholen doen LGBT+-boeken in de ban vanwege dreigende ouders

Steeds meer bibliotheken op Britse scholen krijgen te maken met boze ouders die niet willen dat hun kind in aanraking komt met boeken over LGBT+-onderwerpen en -personages, een trend die overwaait uit de Verenigde Staten. Sommige ouders gaan zelfs zo ver dat ze bibliothecarissen bedreigen. In de helft van de gevallen zwichten scholen voor de druk van de ouders.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Uit onderzoek van de Britse krant The Independent en Index on Censorship blijkt dat meer dan de helft van de schoolbibliotheken (53 procent) te maken heeft met ouders die verzoeken om boeken over homoseksualiteit en genderidentiteit uit de collectie te halen. Het gaat om boeken als Julian is een zeemeermin van schrijfster Jessica Love, over een gender-non-conform kind dat ervan droomt om een zeemeermin te zijn. Ook ABC Pride van Louie Stowell, Elly Barnes en Amy Phelps, met alinea’s als “De A van Acceptatie” en “De L van Liefde”, is een boek waarover vaak geklaagd wordt.

Volgens het onderzoek blijkt dat in de helft van de gevallen een klacht van de ouder resulteert in het daadwerkelijk verwijderen van het boek uit de bibliotheekcollectie. Zo beschrijven meerdere bibliothecarissen dat ouders dreigen om ervoor te zorgen dat de medewerker ontslagen wordt als zij hun zin niet krijgen.

Een woordvoerder van de Britse LGBT+-organisatie Stonewall zegt tegen The Independent: “Scholen moeten ervoor zorgen dat alle jongeren toegang hebben tot inclusief schoolmateriaal en dat boeken de wereld waarin wij leven en de gemeenschappen waar mensen deel van zijn vertegenwoordigen.”

“Het weerhouden van LGBT+-jongeren om zichzelf vertegenwoordigd te zien in boeken en inclusief lesmateriaal zorgt er vaak voor dat zij zichzelf schamen en het gevoel krijgen dat zij moeten verstoppen wie zij zijn.”

Het aanvallen van boeken waarin gesproken wordt over LGBT+-onderwerpen of -personages gebeurt in de Verenigde Staten op veel grotere schaal. Een bibliothecaris die deelnam aan het onderzoek trekt gelijkenissen met Amerikaanse tactieken, waar conservatieve organisaties ophef creëren over bepaalde boeken, om deze te laten verwijderen uit bibliotheken.

Dit past in een bredere conservatieve trend waarbij de zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap wordt geframed als “schadelijk voor kinderen” en waarbij LGBT+’ers verdacht worden gemaakt van het “indoctrineren van kinderen”. Wat de negatieve implicaties van deze redenering zijn en waarom OUTtv hier toch over bericht lees je hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen