Brit Awards overweegt prijzen genderneutraal te maken

De Brit Awards voor “beste man” en “beste vrouw” worden binnenkort misschien niet meer uitgereikt. De organisatie overweegt de categorieën genderneutraal te maken, meldt The Sunday Times. De berichtgeving komt vrij kort nadat de Britse artiest Sam Smith bekend had gemaakt enkel met “hen” en “hun” aangesproken te willen worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De prijzen worden in 2020 nog met de oude categorieën uitgereikt. Een woordvoerder van de Brit Awards laat de BBC weten dat de berichtgeving van The Sunday Times gebaseerd is op “geruchten en speculatie”.  Volgens de krant is het plan voor de genderneutrale awards ontstaan om onder andere non-binaire artiesten, die zich noch als man noch als vrouw identificeren, tegemoet te komen. Een bron vertelde de krant dat de organisatie probeert te luisteren naar de veranderingen in de industrie. Sam Smith is een recent voorbeeld van een artiest die als non-binair uit de kast kwam en vroeg de mannelijke persoonlijke voornaamwoorden niet meer te gebruiken.

De Brit Awards zou overigens niet de eerste prominente awardshow zijn die de categorieën niet meer op geslacht indeelt: de Grammys kennen al sinds 2012 enkel genderneutrale categoriën. Ook de MTV Movie Awards en de Video Music Awards deden de scheiding tussen mannen en vrouwen in 2017 in de ban.

De prominente opiniemaker en Good Morning Britain-presentator Piers Morgan kraakte het plan in zijn programma volledig af. “Als ik mijzelf als een dinosaurus zou willen identificeren, zou er een categorie moeten komen voor ‘beste dinosaurus’.” Hij vreesde ook dat vrouwen door de verandering moeilijker een award kunnen winnen. De genderneutrale categorieën worden volgens The Sunday Times in de aankomende jaren doorgevoerd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen