Bijna 50 Nigerianen de gevangenis in na doorvoering anti-LHBT wet

Vandaag zijn 47 Nigeriaanse mannen op dezelfde dag de gevangenis ingegaan, ieder pleitte schuldig voor het publiekelijk vertonen van “affectie voor hetzelfde geslacht”, iets wat sinds het doorvoeren van een anti-LHBT wet nu in dit land flink bestraft kan worden, meldt Amnesty International.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Vorige week tekende de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan de “Same Sex Marriage (Prohibition) Act”, met weinig aarzeling ontketende hij de grootste beperking van basisrechten in het land sinds het einde van de militaire dictatuur in 1999.

De daaropvolgende heksenjacht was onmiddellijk. Zodra de wet werd aangenomen, werden tientallen mensen die ervan verdacht werden relaties met hetzelfde geslacht aan te gaan, door de Nigeriaanse politie en de hisbah (sharia-politie) op straat opgepakt of thuis gearresteerd. Sommigen werden opgepakt enkel op verdenking en een melding door hun buren. Bijna alle gedetineerde personen werden geïsoleerd vast gezet, zonder toegang tot een advocaat.

"Dit huiveringwekkende stuk wetgeving doet weinig meer dan het basisconcept van individuele vrijheden verwijderen. Het is in strijd met de eigen grondwet van Nigeria, die het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging en vrijheid van discriminatie garandeert." Makmid Kamara (Amnesty International). "De gevolgen zijn al angstaanjagend. Deze draconische wet heeft al een heksenjacht in gang gezet, resulterend in de brutale vervolging van een heel deel van de samenleving puur op basis van wie ze liefhebben. Het moet onmiddellijk worden ingetrokken."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen