Australische transgender man “bedreigd met bijl” in ziekenhuis

Transgender personen in Australië gaan met grote getalen niet naar het ziekenhuis, hoewel ze wel hulp nodig hebben, blijkt uit onderzoek. “We kwamen patiënten tegen die hun eigen dokter informatie moesten bijspijkeren, zorg die werd geweigerd én ernstige mishandelingen”, zegt een van de onderzoekers. Er werd zelfs een trans patiënt met een bijl bedreigd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt qnews. Uit het onderzoek kwamen verschillende misstanden in Australische ziekenhuizen naar boven. Zo werd voor een trans man een vrouwelijke zuster aangewezen die zou hebben gezegd: “je bent geboren als vrouw, dus je gedraagt je als vrouw”.

Een ander geval beschrijft hoe een trans man door de familie van een andere patiënt waarmee hij op zaal lag werd bedreigd. “Ze zeiden dat ik een zonde was en dat ze mij gingen vermoorden”, vertelde de man aan de onderzoekers. Uiteindelijk kwam één van die familieleden met een bijl binnen. De zuster zou slechts hebben gezegd: “dat mag u niet naar binnen meenemen”.

Ook beschrijft het onderzoek een geval waarin een patiënt zonder enige privacy zou zijn uitgekleed, waarna er door een andere familie in de ruimte foto’s van hem werden gemaakt. De foto’s zouden zelfs online zijn gezet.

Onderzoeker Lucille Kerr noemt de situatie tegenover qnews “zorgwekkend”. 41 procent van de transgender personen zijn nooit naar een ziekenhuis gegaan, terwijl ze wel hulp nodig hadden. Volgens de onderzoekster verdienen de transgender patiënten evenveel respect en waardigheid als anderen, maar gebeurt dit niet altijd: “er moet heel nodig hiervoor training en onderwijs komen binnen de medische wereld.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen