Armeens homokoppel beëindigt leven, homofobie was ondragelijk

[Let op, gevoelige inhoud: zelfdoding] Een bericht op Instagram was het laatste wat een Armeens homokoppel van zich liet horen, voordat de twee een eind aan hun leven maakten. “Happy end” luidt het bijschrift bij de foto waarop de twee zoenend te zien zijn. De zelfdoding maakt emoties los op sociale media.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat Tigran (21) en Arsen (16) geen andere uitweg zagen dan gezamenlijk van een brug af te springen bevestigt volgens de Armeense LGBT+-organisatie PINK dat homofobie nog steeds een groot probleem is in het land. Naast happy end schreven de jongens dat de beslissing om uit het leven te stappen samen is genomen.

Onder de foto staan liefdevolle reacties die ook steun aan de nabestaanden betuigen, maar wie verder scrolt ziet ook veel homofobie voorbij komen. Organisatie PINK ziet dat de foto’s viraal gaan op sociale media in Armenië, waar wordt beweerd dat de zelfdoding terecht zou zijn vanwege de seksuele geaardheid van de jongens. “Sommige reacties moedigen zelfs andere homoseksuelen aan om hetzelfde te doen,” schrijft de organisatie. Ook wordt Tigran beschuldigd van kinderlokken, vanwege het grote leeftijdsverschil. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat de leeftijd waarop seksuele relaties legaal zijn in Armenië op 16 jaar ligt.

“Wij vinden het onaanvaardbaar om de dood van mensen te rechtvaardigen,” schrijft PINK. “De jongens hadden nog vele jaren voor de boeg, maar vanwege intolerantie jegens hen hebben ze deze tragische stap gezet. LGBT+’ers zijn zeer bekend met het gevoel van isolement en onbegrip van familie en samenleving. Dit tragische incident bewijst eens te meer dat LGBT+’ers in Armenië niet veilig zijn en niet worden beschermd door de samenleving of de staat.”

Homoseksualiteit is in Armenië inderdaad nog altijd een taboe. Het land kent geen wetten die LGBT+-personen beschermen tegen discriminatie en geweld. Verschillende studies laten zien dat rond de 90% van de Armeniërs vindt dat homoseksualiteit verboden of in ieder geval niet geaccepteerd zou moeten worden.  

Heb jij zelf hulp nodig, of wil je met iemand over je gedachten praten? Zoek dan contact met 113 zelfmoordpreventie. Ga naar www.113.nl of bel 0800-0113. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen