Anti-LHBT-partij wint opnieuw Poolse verkiezingen

De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft in Polen opnieuw een meerderheid in het parlement behaald, blijkt uit exitpolls. PiS keerde zich in de campagne nadrukkelijk tegen LHBT’ers door ze een “bedreiging” te noemen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De partij zet neer als een “beschermer van traditionele familiewaarden”. LHBT-rechten waren één van de grootste thema's in aanloop naar de verkiezingen. Er werden stickers met LHBT-vrije zone gedrukt, pride-evenementen werden aangevallen en LHBT’ers werden bestempeld als een gevaar voor het Europese continent.

Uit exitpolls blijkt dat de huidige regerende partij veruit de grootste is geworden. Met 43,6% van de stemmen kan de partij een meerderheid van de zetels in de Poolse Tweede Kamer krijgen. De oppositiepartij Burgerplatform, van de huidige EU-president Donald Tusk, is ver achter PiS tweede geworden met 27% van de stemmen.

De Linkse Coalitie is met 12,4% als derde geëindigd. Een van de leiders van de coalitie, de openlijk homoseksuele Robert Biedroń, reageerde opgetogen. “We keren terug naar het parlement. We gaan terug naar waar de linkse partijen in Polen altijd hebben gehoord”, zei hij volgens de BBC in een speech. De vorige regeerperiode behaalde de Linkse Coalitie niet genoeg stemmen om in het parlement te komen.

Nu PiS opnieuw een meerderheid heeft, kan de partij doorgaan met het uitvoeren van haar programma. Door de retoriek van de partij tijdens de verkiezingscampagne, lijkt een verandering in de anti-LHBT-mentaliteit niet in zicht.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen