Almere krijgt eerste transgenderzebrapad van Europa

In Almere zal het eerste transgenderzebrapad van Europa worden aangelegd. Dat wil zeggen dat de kleuren van de transgendervlag gebruikt zullen worden. Het is de bedoeling dat deze naast een nog aan te leggen regenboogzebrapad komt te liggen, tussen een hogeschool en een ziekenhuis. Volgens de gemeente is die plaats uitgekozen vanwege de prominente ligging.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Wij willen met het schilderen van beide vlaggen op de grond een statement maken. Iedereen mag in onze stad zichzelf zijn en verliefd worden op wie hij of zij verliefd wil worden”, vertelt Paul Andriessen, woordvoerder van de gemeente Almere, aan OUT.tv.

In het ziekenhuis waarvoor de zebrapaden worden aangelegd, worden volgens de woordvoerder vaak genderbevestigende behandelingen uitgevoerd. “Met zo’n zebrapad geef je als gemeente toch een belangrijk signaal af, dat iedereen zichzelf kan zijn,” aldus Andriessen.

Toen initiatiefneemster Suzanne van de Laar drie weken geleden hoorde dat het transgenderzebrapad er zou komen, moest ze naar eigen zeggen huilen: “we mogen er allemaal zijn, en dit bevestigt dat.” Volgens haar is het belangrijk dat naast de regenboogvlag ook de transgendervlag zichtbaar is. “Trans mensen voelen zich soms beter vertegenwoordigd door de transgendervlag, dan door de regenboogvlag,” vertelt ze.

Het is de bedoeling dat de twee zebrapaden tijdens de Pride Walk op 2 november in gebruik worden genomen.

De enige transgenderzebrapaden die bekend zijn liggen in een aantal Canadese steden. De kleuren van de zebrapaden (roze, blauw en wit) zijn gebaseerd op de transgendervlag. Die vlag is ontworpen door activiste Monica Helm in 1999. Het roze en blauw staan voor de kleuren die vaak het geslacht van een geboren baby aangeven. De witte streep staat voor de personen die zich niet specifiek als een van de geslachten identificeren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen