20 jaar huwelijksgelijkheid!

Op 1 april 2001 “stort de wereldpers zich massaal op eerste trouwlustigen”. Dat is wat de GayKrant destijds schreef. Precies twintig jaar geleden mochten vier koppels van hetzelfde geslacht elkaar het jawoord geven! Hiermee vond er een wereldprimeur plaats in Amsterdam. Sindsdien hebben bijna dertig landen het huwelijk opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Speciaal voor het 20-jarig jubileum blikken we terug op die bijzondere avond.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Voorbereiding op de avond (31 maart 2001)

Het is zes uur s ’avonds en de dag begint met een informeel diner voor de vier paren en hun meest dierbaren in restaurant Vermeer. Iets later verwelkomt GayKrant’s voormalige hoofdredacteur en eigenaar Henk Krol verschillende voorstanders en gasten in de ontvangstruimte van het Barbizon Golden Tulip Hotel. Journalisten van over de hele wereld praten met de vier bruidsparen en pioniers van de beweging zoals Jan Wolter Wabeke en Kees Waaldijk. Ook Boris Dittrich, Mieke van der Burg en Anne Lize van der Stoel zijn van de partij.

Het is 20.30 en de bruidsparen trekken zich terug naar visagist en kapper Reon Nettenbreijers om ze er perfect uit te laten zien voor hun grote nacht. Om 22.30 staan er vier Beetles klaar om de paren naar het stadhuis te vervoeren. Dolf en Gert hebben er zin in en totaal geen last van zenuwen. “Nou jongens, nu is het zover. Gaan we huilen straks? Nee…” 

(Links naar rechts: Peter & Frank, Gert & Dolf, Ton & Louis en Hélène & Anne-Marie) 

De outfits

Frank en Peter gingen voor een zwart-wit combinatie met verwerking van hun favoriete materiaal; leer. Dolf en Gert kozen twee traditioneel chique trouwpakken, net als Ton en Louis die elk een roze strik en bijpassend pochet dragen. Hélène en Anne-Marie stelen echter de show met beide een trouwjurk in zacht geel en gebroken wit.

Showtime!

Een horde aan camera’s staan om burgemeester Job Cohen heen wanneer hij de bruidsparen in ontvangst neemt bij het stadhuis. Om 23.57 begint Cohen uit enthousiasme iets te vroeg met zijn speech. “Wij zijn in Nederland tot het inzicht gekomen dat een zo belangrijk verbintenis als het huwelijk moet openstaan voor iedereen. Dat inzicht heeft tijd nodig gehad om te groeien. Ik biecht u op dat ik 10 jaar geleden niet zo goed begreep waarom homoseksuelen zo’n punt maakten van het openstellen van het huwelijk.” Gelukkig is Cohen ruim voor deze speech van gedachten veranderd. Hij geeft aan dankzij zijn werk in Den Haag en gesprekken met vrienden een sterk begrip te hebben gekregen voor het streven naar openstelling van het huwelijk. “Heteroseksualiteit is de norm en tegelijkertijd is homoseksualiteit de normaalste zaak van de mensen- en dierenwereld. De vormen van geaardheid zijn zo oud als de weg naar Athene.” Als de klok 12 uur slaat gaat de Wet openstelling huwelijk officieel van kracht.

Het Jawoord

Het is zover. De paren nemen elkaar bij de hand. De hele zaal staat vol met camera’s, waarmee een groot deel van de wereld mee kan kijken naar dit historische moment. De 88-jarige oma van Hélène en Anne-Marie kijkt ook mee via de televisie. De mijlpaal wordt bezegeld wanneer de homoseksuele paren elkaar het antwoord geven waar zij en veel van hun gelijken al zo lang op wachten: het jawoord. De uitspraken worden gevolgd door een staande ovatie van vrienden, voorstanders en familie die op de tribune zitten. Als de trouwboekjes zijn getekend komen de ringen tevoorschijn. Ton en Louis hebben een emotionele uitwisseling. Na 36 jaar kunnen ze hun liefde eindelijk bezegelen.

Feest

Om 00.20 is het tijd voor feest! De taart wordt aangesneden en er wordt getoost met champagne. Om 00.50 rijden de Beetles de net-getrouwden naar de Exit. De receptie wordt aangeboden door Marc Schröder in samenwerking met de GBA. De Reguliersdwarsstraat staat al snel vol. Om 02.00 in de Halvemaansteeg gooiden Hélène en Anne-Marie hun bruidsboeketten het publiek in, wat een naslag was op het begin van nog veel meer bezegelingen die zouden volgen.Bron & beeld: De GayKrant, april 2001
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen