10 miljoen extra van Nederlands kabinet voor bestrijding aids

outtv, gay, aids2018, aids conferentie, sigrid kaag, conchita wurst, aids, hiv, bestrijding
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
De extra bijdrage gaat naar de preventie en bestrijding van hiv en aids in verschillende delen van de wereld, waar veel risicogroepen zijn. Onder andere in Centraal-Azië, West- en Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa zal extra geld krijgen. De 10 miljoen komt bovenop de 430 miljoen die Nederland al uitgeeft aan bescherming tegen de gevaren van onder andere seks in ontwikkelingslanden.

Niet alleen Kaag sprak op de conferentie, ook onder andere oud-songfestivalwinnares Conchita Wurst, die onlangs bekend maakte zelf te leven met hiv, gaf een sterke speech. In haar praatje vertelde ze onder andere over hoe belangrijk preventie en bestrijding is. “Mensen die leven met hiv en daarvoor behandeld worden, kunnen net zo lang leven als iemand die het niet heeft. Je kan ons aanraken, je kan ons kunnen, je kan van ons houden, net zoals je bij ieder ander zou doen.”

Wurst vraagt zich ook af waarom de medische behandelingen waar zij toegang tot heeft, nog  steeds niet beschikbaar zijn voor veel mensen die leven met hiv. “Hoe lang zal het duren voordat we onze research en betaalbare behandelingen beschikbaar maken voor iedere persoon die het nodig heeft? Wanneer zal deze epidemie stoppen?” De zangeres roept op tot het bespreekbaar maken van hiv, en hier niet mee te stoppen tot iedereen weet dat hiv-positief slechts een diagnose is. “Om het verschrikkelijke stigma en de discriminatie die met deze infectie meekomt te beëindigen, moeten we over hiv en aids lezen, horen en praten net als we over iedere andere ziekte doen.”

De volledige speeches van Minister Kaag en Conchita Wurst zijn te zien in de opening ceremonie van de conferentie, die je hieronder kan bekijken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen