Zwitserse kiezers maken via referendum LHBT+-discriminatie illegaal

In Zwitserland heeft 62 procent van de bevolking voor het verbieden van LHBT+-discriminatie gestemd, dat blijkt uit exitpolls. De Zwitsers werden gevraagd over een wet te stemmen die het verbiedt mensen op basis van seksuele voorkeur of identiteit te discrimineren. Volgens tegenstanders zou de wet de vrijheid van meningsuiting inperken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Er bestond al wel een antidiscriminatiewet voor religie, ras en etniciteit. Sinds zondag geldt deze dus ook voor LHBT+’ers. Volgens Mathias Reynard, politicus voor de Zwitserse Sociaaldemocraten geeft de referendumuitslag een “signaal af dat geweldig is voor iedereen die wel eens slachtoffer is geweest van discriminatie.” Reynard noemde het “een historische dag.’’

Het Roze Kruis Zwitserland zegt in een verklaring: “Na deze overweldigende ‘ja’ zal de LHBT+-gemeenschap dit moment gebruiken om de wet te doen laten gelden en te strijden voor de openstelling van het huwelijk.”

De rechts-populistische partij SVP had een handtekeningenactie gestart om een referendum over de wet aan te vragen, met succes. Volgens de Zwitserse wet is de uitslag van zo’n referendum bindend.

De SVP voerde in aanloop naar het referendum fel campagne tegen de wetgeving. Op de Zwitserse televisie uitte SVP-politicus Benjamin Fischer zijn zorgen over de vrijheid van meningsuiting in het land. “We weten niet eens meer of je nog wel grappen mag maken.” De politicus vreest dat dit na invoering van de wet niet meer zou mogen. “We leven in een land met vrijheid van meningsuiting. Mensen zouden moeten kunnen zeggen wat ze denken, zelfs als dit dom en smakeloos is.” Een andere SVP-politicus liet voor de stemming aan persbureau AFP weten dat de wet “ onderdeel was van een plan van LHBT+’ers om langzaam te bewegen richting het homohuwelijk en kunstmatige voortplanting” voor homokoppels.

Opvallend is dat er ook een LHBT+-groep tegen de wet campagne voerde. De groep Nee tegen speciale rechten wilde naar eigen zeggen niet als een “zwakke minderheid” gezien worden.

Verschillende partijen die tegen de wet campagne voerden laten weten de implementatie van de wet tijdens rechtszaken goed in de gaten te houden.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen