Zorgen in Ghana om verstrekkende antihomowet

Jezelf identificeren als LGBT+? Ghanezen kunnen daar binnenkort een celstraf voor krijgen. Een antihomowet die de zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap moet inperken wordt naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Ook het opkomen voor gelijke rechten zal onder de nieuwe wet strafbaar zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De nieuwe wet zou een van de meest repressieve wetten op het Afrikaanse continent worden. Mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht kunnen tussen de 2 tot 5 jaar achter de tralies verdwijnen. Ook jezelf "homoseksueel" of "transgender" noemen zal strafbaar zijn, met ongeveer een even lange celstraf.

Het opkomen voor LGBT+-rechten wordt nog zwaarder bestraft. Hiervoor kan een gevangenisstraf van tien jaar worden opgelegd.

Een van de indieners van de wet, de zogeheten "Wet voor promotie van de juiste menselijke seksuele rechten en Ghanese familiewaarden", noemt de maatregelen in lijn met de Ghanese mentaliteit. Tegen DW zegt indiener Sam George: "We zetten er vaart achter, zodat zolang onze maatschappij niet verandert en homoseksualiteit als een illegale activiteit wordt beschouwd de wet deze visie reflecteert." Hij voegt daaraan toe dat homoseksualiteit volgens hem een "gezondheidsrisico" alsmede een "risico voor de publieke moraal" met zich meebrengt.

Ook maakt de wet vrij baan voor conversietherapie, waarmee geprobeerd wordt om de seksuele geaardheid of identiteit van iemand te veranderen. Dit soort praktijken worden als schadelijk beschouwd voor de mentale gezondheid.

In het sociaal conservatieve Ghana is geweld en discriminatie tegen homoseksuelen aan de orde van de dag. Homoseksualiteit is al een geruime tijd strafbaar, een erfenis van de Britse koloniale tijd. Toch vrezen activisten voor de gevolgen van de nieuwe wet. Volgens de Washington Post zijn arrestaties vanwege homoseksualiteit zeldzaam, maar de nieuwe wet zou hier verandering in kunnen brengen. "De wet zal ervoor zorgen dat meer mensen ons pijn kunnen doen," zegt Danny Bediako van mensenrechtenorganisatie Rightify Ghana tegen de krant. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen