Winnend ontwerp Pulse-museum onthuld

Het is meer dan drie jaar geleden dat 49 mensen omkwamen tijdens de aanslag op de LHBT+-nachtclub Pulse in Orlando. De stad in de Amerikaanse staat Florida besloot van de nachtclub een gedenkplek te maken. Een architectenbureau uit Orlando won uiteindelijk met hun ontwerp. Een Nederlands plan haalde het net niet.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het winnende ontwerp bestaat uit een gedenkplek rond de nachtclub waar 49 bomen worden aangeplant om de slachtoffers te kunnen herdenken. In de nachtclub is een ‘scheur’ gemaakt, waar bezoekers doorheen kunnen lopen. Om het gebouw wordt een fontein aangelegd met een cirkel met 49 verschillende kleuren als ondergrond. Een halve kilometer verderop moet een museum komen wat moet dienen als een “plaats voor dialoog en onderwijs”.

“De nationale Pulse-gedenkplek en -museum moeten de levens van de 49 slachtoffers eren en bezoekers bijbrengen wat de impact van de tragedie op Orlando, de VS en de wereld was,” zegt Barbara Poma, eigenaar van de nachtclub en directeur van de onePULSE-stichting.

Volgens de stichting schreef de moeder van één van de overledenen over het winnende ontwerp: “Dit ontwerp vond ik geweldig. Het geeft mij vredige herinneringen en laat mij onze 49 angels herdenken. Het stromende water kalmeert mijn ziel.”

De burgemeester van Orlando, Buddy Dyer, noemt de herdenkingsplek belangrijk voor de verwerking van de aanslag. “Toch kunnen we de 49 slachtoffers niet terugbrengen of de pijn die deze vreselijke daad heeft veroorzaakt doen laten vergeten.”

 

Beeld: Coldefy & Associés with RDAI, HHCP Architects, Xavier Veilhan, dUCKS scéno, Agence TER, Prof. Laila Farah

Het winnende ontwerp is gemaakt door een samenwerking van verschillende architectenbureaus, waar van één gevestigd is in Orlando. Het Nederlandse bureau MDRVD, bekend van onder andere de Markthal in Rotterdam, had ook een voorstel ingediend. Ze werden met zes andere ontwerpen genomineerd, maar werden dus niet geselecteerd. Hun ontwerp kan je hier zien. Dit waren de andere nominaties.

Als alles volgens plan verloopt, worden de gedenkplek en het museum in 2022 geopend.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen