Welke stad wordt host tijdens Eurovisie Songfestival 2019?

De Israëlische krant Israel Hayom heeft gespeculeerd dat Tel Aviv door de EBU is aangedragen als gaststad, meldt escbubble. Ook zou KAN, de nationale zender van Israël, dit aanbod al geaccepteerd hebben. Een woordvoerder van de zender heeft echter tegen de Jerusalem Post gezegd dat dit ongegronde roddels zijn en dat de bekendmaking van de gaststad binnen 48 uur komt. Eerder zeiden winnares Netta en premier Benjamin Netanyahu al dat het Songfestival in Jeruzalem zal worden gehouden.

In de lijst met eisen aan de premier vraagt de EBU of hij zich niet wil bemoeien met het liederenfestijn en of hij ervoor kan zorgen dat Songfestival fans niet worden geweigerd bij binnenkomst in Israël, ongeacht hun politieke mening, religie of seksuele oriëntatie. Ook vraagt de EBU of het Songfestival gehouden kan worden tijdens de Sjabbat, de Joodse rustdag waarop niet gewerkt wordt, zonder onderbrekingen. Tot slot vraagt de EBU of KAN complete vrijheid krijgt tijdens het monteren van de uitzending en vrije perstoegang voor alle deelnemers en delegaties.

De Minister van Publieke Veiligheid, Gilad Erdan, reageerde beduusd op de brief. “Ik begrijp niet hoe de EBU het lef heeft deze belachelijke eisen te stellen. Iedere democratische natie heeft het recht te bepalen welke buitenlanders hun territorium binnen komen, en zij die kwaad willend zijn, komen Israël natuurlijk niet binnen. De premier zal deze waanvoorstellingen niet accepteren.” De minister van Toerisme kijkt met een andere blik op de brief. “Ik vind dat de eisen van de EBU hetzelfde moeten zijn als die voor ieder ander land. Als ze anders zijn, dan is dit zeker onacceptabel.” Tamar Zandbreg, leider van de sociaaldemocratische partij Meretz zegt: “We zijn een vrije natie zonder gedachten politie. Zij moeten iedereen binnenlaten, ongedacht hun politieke kijk. Dat zou natuurlijk moeten zijn.”
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen