Vaticaan biedt excuses aan voor gebruik homofoob scheldwoord door Paus

Het Vaticaan trekt het boetekleed aan voor een vermeende scheldpartij van Paus Franciscus. Het hoofd van de Katholieke Kerk zou een Italiaans homofoob scheldwoord hebben gebruikt, dat vergelijkbaar is met “flikkerij”. Hiervoor worden nu excuses aangeboden.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tijdens een besloten bisschoppenconferentie zou de Paus de homofobe term “frociaggine” hebben geuit om te verwijzen naar homoseksuele personen. Dat nieuws werd gebracht door de Italiaanse roddelwebsite Dagospia.

“Paus Franciscus is op de hoogte van de artikelen die onlangs zijn verschenen over een gesprek dat hij had met bisschoppen... achter gesloten deuren,” zegt een woordvoerder van het Vaticaan in een opmerkelijke verklaring die aan meerdere media is verstuurd. De Paus biedt in die verklaring namelijk zijn excuses aan, wat een zeldzaamheid is. “De Paus had nooit de bedoeling om een belediging te maken of om zichzelf in homofobe termen uit te spreken. Hij excuseert zich tegenover diegenen die zich beledigd voelden door de term waarover door anderen bericht is.”

Paus Franciscus probeert de afgelopen jaren om de Kerk meer open te stellen voor mensen uit de LGBT+-gemeenschap. Toch moet hij schipperen tussen de vooruitstrevende en de conservatieve opvattingen in zijn Kerk. Zo hoeven Afrikaanse bisschoppen homokoppels niet te zegenen, waarvoor de Paus wel pleitte.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen