Twee jaar celstraf voor vierde dader gaybashing in Amsterdam

outtv, gay, news, Amsterdam, rechtbank, gaybashing, geweld, homo, homo's, Damrak, Reguliersdwarstraat
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Een groep van vier mannen viel de twee slachtoffers in juni vorig jaar aan in het centrum van Amsterdam. Drie van de vier daders werden in maart al veroordeeld, maar naar de 27-jarige man die vandaag zijn vonnis kreeg te horen werd toen nog gezocht.
 
Samen met twee vrienden, waarvan één in drag, liepen de slachtoffers door het centrum van Amsterdam naar het Centraal Station. In de omgeving van de Reguliersdwarstraat kwam het al tot een scheldpartij, maar op het Damrak werden de twee ineens fysiek aangevallen. Ze werden in hun gezicht geslagen en tegen hun hoofd getrapt, ook toen ze op de grond lagen.
 
De 27-jarige man die vandaag terechtstond nam een aanloop toen de slachtoffers op de grond lagen en probeerde één van hen hard tegen het hoofd te trappen. De rechtbank oordeelt dat de man hiermee probeerde het slachtoffer te doden. “Dat hij het hoofd niet vol heeft geraakt, is slechts een kwestie van geluk”, aldus de rechtbank. De 27-jarige is dan ook schuldig bevonden aan poging tot doodslag en zware mishandeling.
 
In tegenstelling tot twee van zijn mededaders, acht de rechtbank echter niet bewezen dat de veroordeelde tijdens de vechtpartij wist dat de geaardheid van de slachtoffers aanleiding was voor het geweld. Daarom is de relatie tussen het geweld en de homoseksuele geaardheid van de slachtoffers buiten beschouwing gelaten. Dat de 27-jarige man zich lange tijd verborgen heeft gehouden terwijl hij wist dat de politie naar hem zocht heeft de rechtbank wel laten meewegen.
 
Bron: Rechtspraak.nl
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen