Trumps anti LGBT+-beleid wordt stap voor stap ontmanteld: einde militair transgenderverbod is slechts het begin

Het afschaffen van transgenderverbod in het leger is slechts stap één van Bidens LGBT+-beleid. De nieuwe president van de VS heeft een waslijst aan campagnebeloftes om de Amerikaanse LGBT+-gemeenschap te beschermen. Eerst moet hij de schade die Trump de gemeenschap heeft berokkend ongedaan maken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het kwam als een schok in de begindagen van Trumps presidentschap. Het recht om in het Amerikaanse leger te dienen werd de transgender gemeenschap afgenomen. De medische kosten zouden te hoog zijn, vond Trump. De simpele tweet waarmee de toenmalig Commander in Chief zijn beslissing aankondigde zou een voorbode zijn van een lange vier jaar waarin LGBT+-rechten op het hakblok lagen.

Met de oerconservatieve Mike Pence aan zijn zij, op Twitter door tegenstanders gekscherend de Homophobe in Chief genoemd, werd het christelijke standpunt over LGBT+-rechten leidend in het beleid van de regering. Hoewel de president zich nooit publiekelijk negatief uitsprak over de LGBT+-gemeenschap – zijn familie voerde het afgelopen jaar campagne door Trump de ‘grootste bondgenoot van homoseksuelen’ te noemen – was zijn beleid een terugval voor de gemeenschap die onder president Obama langzaamaan meer rechten kreeg. Ondanks dat Obama bijvoorbeeld eerst geen voorstander was van het homohuwelijk, leek het tij aan het eind van zijn presidentschap wel gekeerd.

Maar Trump en diens entourage gooide roet in het eten. In de vier jaar dat de Republikeinse president in het Witte Huis zat, werden de rechten van LGBT+’ers ingeperkt. De zogeheten religieuze vrijheid kreeg de hoofdrol. Dit wil zeggen dat iemand het recht heeft om personen die zich niet als cisgender identificeren of een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht te weigeren op religieuze gronden. De regering-Trump schaalde onderzoek naar medicijnen voor hiv/aids af, zocht mogelijkheden om LGBT+’ers op de werkvloer te discrimineren, benoemde een homofobe rechter in het Hooggerechtshof, steunde een anti-transgendergroep in een rechtszaak en stond discriminatie toe bij adoptie en pleegzorg.

 

Bidens beloftes

Nu Joe Biden aan zet is om het land te besturen waait er een pro-LGBT+-wind door het Witte huis. Als een van de eerste grote stappen is nu het transgenderverbod afgeschaft – en dat door de man die in 1973 homoseksuelen in het leger een “veiligheidsrisico” noemde. Toch lijken die woorden, na onder andere het benoemen van de homoseksuele Pete Buttigieg als Minister van Infrastructuur, verleden tijd. Volgens de campagnewebsite van Biden zal hij er alles aan doen om LGBT+’ers te beschermen tegen discriminatie. Daarvoor wil hij de zogeheten Equality Act aannemen. Die moet ervoor zorgen dat veel van Trumps maatregelen in één klap ongedaan worden. Alle discriminatie op basis van seksualiteit en gender(identiteit) wordt dan namelijk verboden: op de werkvloer, bij adoptie, bij dienstverlening en ook de daklozenopvang. Nu de Democraten een meerderheid hebben in beide kamers van het parlement, lijkt de weg voor deze wet open te liggen.

Verder wil Biden LGBT+-jongeren extra ondersteuning geven. Transgender studenten moeten het recht hebben om toegang te krijgen tot de voorzieningen (denk aan toiletten en kleedkamers) die overeenkomen met hun genderidentiteit. Ook moet er aandacht komen voor seksuele aanranding van LGBT+-studenten, die dat veel vaker meemaken dan niet-LGBT+’ers. Ook belooft de Biden-campagne om van zelfmoordpreventie een speerpunt te maken.

Er moet een wet komen die haatmisdrijven strenger bestraft, er komt een nieuwe strategie rond hiv/aids, de rechten van koppels van hetzelfde geslacht worden gelijkgetrokken met die van heteroseksuele koppels, trans personen moeten recht krijgen op extra bescherming: Bidens beloftes tonen een breuk met de Trump-jaren. Nu hij de zittend president is, is het aan hem en zijn regering om die beloftes na te komen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen