Trump schakelt vrouw Melania in voor LGBT+-campagne

Donald Trump is een charmeoffensief gestart om LGBT+’ers voor zijn campagne te winnen. De Amerikaanse oud-president, die in zijn eerste dagen als president trans personen uit het leger weerde, heeft zijn vrouw Melania naar voren geschoven om de harten van de Amerikaanse queers te veroveren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De eerste stap van Trumps op de LGBT+-gemeenschap gerichte campagne was een fondsenwerving voor de Log Cabin Republicans, een conservatieve LGBT+-club verbonden aan de Republikeinse partij, op Trumps golfresort Mar-a-Lago. Onder meer trans vrouw en voormalig sporter Caitlin Jenner was aanwezig. Jenner haalt regelmatig de woede van de Amerikaanse LGBT+-gemeenschap op haar hals, omdat ze zich verzet tegen het homohuwelijk en transgendervoorlichting voor jongeren.

De organisatie van de fondsenwerving laat aan ABC News weten dat er zo’n één miljoen dollar is opgehaald om in de belangrijkste staten een campagne gericht op de LGBT+-gemeenschap te gaan voeren. Bovendien zouden er nieuwe evenementen met de voormalige First Lady gepland zijn.

Het is niet de eerste keer dat Melania Trump de LGBT+-gemeenschap toespreekt. Vier jaar geleden benadrukte ze dat haar man is helemaal niet zo anti-LGBT+ is als diens tegenstanders beweren, “Ik was geschokt om erachter te komen dat mensen met veel macht mijn man proberen af te schilderen als anti-gay,” zei ze in een videoboodschap.

Ook werden er in de campagne van 2020 diverse “Trump Pride”-evenementen gehouden. Op een van deze avonden kwam dochter Tiffany Trump opdagen, waarna velen de spot met haar dreven. Critici vonden haar net een “heteromeisje in een gaybar”.

Vier jaar eerder kwam de Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders ook bij een gay-evenement van de Trump-campagne pleiten voor homo-emancipatie.

Toch heeft Trump, ondanks zijn persoonlijk ambigue houding wat betreft LGBT+-emancipatie, niet gezorgd voor de meest overtuigende nalatenschap van zijn vier presidentiële jaren. Het streven naar zogeheten “religieuze vrijheid” kreeg die jaren de hoofdrol. Dit wil zeggen dat iemand het recht heeft om personen te weigeren op religieuze gronden als die zich niet als cisgender identificeren of een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht. De regering-Trump schaalde onderzoek naar medicijnen voor hiv/aids af, zocht mogelijkheden om LGBT+’ers op de werkvloer te discrimineren, benoemde een homofobe rechter in het Hooggerechtshof, steunde een anti-transgendergroep in een rechtszaak en stond discriminatie toe bij adoptie en pleegzorg. In 2023 opende Trump de aanval op de transgendergemeenschap en verweet hij de Democraten “kinderen te mutileren”.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen