Trans-non-binaire hardloper verzilvert ticket voor Olympische Spelen

De Amerikaanse transgender hardloper Nikki Hiltz (die/diens) gaat naar de Olympische Spelen. Hiltz identificeert zichzelf als trans-non-binair, en zal daarmee een van de weinige sporters zijn die openlijk trans is.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Hiltz, gespecialiseerd in de 1500 meter, plaatste zich afgelopen weekend voor de Spelen door met een Amerikaans kwalificatierecord over de eindstreep te komen. Diens concurrentie liet Hiltz ver achter zich. 

Het is de eerste keer dat Hiltz naar de Olympische Spelen gaat. Bovendien is die een van de weinige openlijk transgender atleten. In een interview na de race met NBC Sports zei de 29-jarige Hiltz: “Dit is groter dan alleen ik. Het is de laatste dag van Pride Month. Ik wilde dit doen voor mijn gemeenschap,”. “Alle LGBT+'ers, jullie hebben me die laatste honderd meter geholpen. Ik voelde gewoon de liefde en steun.”

Bij de Olympische spelen hangt deelname van trans personen af van de regels van de internationale bonden. Vaak zijn de regels voor trans vrouwen strenger dan die voor mannen. In het atletiek is door de internationale atletiekbond vorig jaar een beleid vastgesteld dat alle transgender vrouwen die de mannelijke puberteit hebben doorgaan verbiedt deel te nemen aan vrouwelijke atletiekcategorieën. Trans mannen mogen meedoen in mannelijke categorieën als ze over een ondertekende verklaring van hun genderidentiteit beschikken.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen